24. července 2014 • 16:43

Barca volí zkušenost. Přivedla nejdražšího beka nad 30 let!

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořádného zadáka potřebovali. Nutně, dokonce spíš dva než jednoho. Barcelona vyřešila nejpalčivější problém sestavy prvním nákupem. Z Valencie přivedla Jérémy Mathieuho. Za francouzského obránce neváhala zaplatit výstupní klauzuli, která dělala 20 milionů eur (zhruba 550 milionů korun). Mathieu se tak stal nejdražším obráncem historie nad 30 let, v této věkové kategorii stáli jen čtyři hráči větší sumu.



Když oznámil konec v Barceloně kapitán Carles Puyol, v týmu zbyli prakticky jen dva čistokrevní "použitelní" stopeři - Gerard Piqué a Marc Barta. Často na této pozici naskakoval defenzivní univerzál Javier Mascherano.

Vedení klubu tak před novou sezonou musí konat. Davida Luize jim přetáhlo bohaté PSG, zatím nevychází ani námluvy s Matsem Hummelsem z Dortmundu. Barcelona tak zvolila jiné řešení.

Francouzský obránce Jérémy Mathieu, nová posila Barcelony Francouzský obránce Jérémy Mathieu, nová posila BarcelonyFoto Reuters

Katalánci požadovali zkušenost, žádného mladého "zajíce." Nakonec se Barcelona dohodla s Jérémy Mathieum z Valencie. Třicetiletý obránce ale stál španělský klub pořádný balík.

Barcelona musela Valencii zaplatit částku odpovídající výstupní klauzuli, což dělalo 20 milionů eur (zhruba 550 milionů korun). Novou výstupní sumu pro případné další zájemce určila dokonce na 50 milionů eur (asi 1,4 miliardy korun).

Z Mathieuho je nyní nejdražší obránce světa nad třicet let. Navíc jen čtyři hráči (Batistuta, Eto'o, Milito, Ibrahimovic), kteří v době velkého přestupu už měli za sebou třicítku, stáli v minulosti víc.

Barcelona drahým nákupem zalepila díru na místě, kde to nejvíc potřebovala. Plusem francouzského obránce je univerzálnost, může nastupovat uprostřed i na kraji hřiště. Mathieu ale není fotbalista světového jména a leckdo se může divit, že do něj katalánský gigant investoval takové peníze.

Mathieu je pátou akvizicí Barcelony, která v minulé sezoně poprvé po šesti letech skončila bez velké trofeje. Nový trenér Luis Enrique už v létě do mužstva přivedl uruguayského útočníka Luise Suáreze, Němce Marca-Andrého ter Stegena, dalšího brankáře Claudia Brava z Chile a chorvatského záložníka Ivana Rakitiče.

Nejdražší přestupy hráčů nad třicet let
1. G. Batistuta Fiorentina -› Řím, 32,5 milionů euro
2. S. Eto'o Inter -› Anži Machačkala, 30 milionů euro
3. D. Milito Genoa -› Inter, 25 milionů euro
4. Z. Ibrahimovic AC Milan -› PSG, 21 milionů euro
5. J. Mathieu Valencia -› Barcelona 20 milionů euro
6. C. Makelele R.Madrid -› Chelsea
    =
7. A. Peruzzi, Inter -› Lazio, 17,9 milionů euro
8. F. Redondo, Real Madrid -› AC Milan, 17,5 milionů euro
9. RV. Nistelrooy, Man Utd -› Real Madrid, 15 milionů euro
10. O. Bierhoff, Udinese -› AC Milan, 12,5 milionů euro

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud