26. července 2014 • 04:00

Vědci zkoumali Neymarův mozek: Je 10krát míň aktivní, než u amatérů

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přepne na autopilota a hraje fotbal jako bůh… Japonští vědci vyzkoumali, že aktivita mozku Brazilce Neymara je během jeho kouzel s míčem desetkrát menší, než u amatérského fotbalisty.



Japonští neurochirurgové podrobili brazilskou hvězdu letos v únoru sérii testů, které ukázaly, že když hýbe kotníkem, jeho mozkové funkce jsou minimální. Kousky, které s míčem provádí, tak jsou až neskutečně přirozené.

Na magnetické rezonanci jsme zjistili, že aktivita Neymarova mozku je jen méně než desetiprocentní ve srovnání s amatérským hráčem,“ řekl vedoucí výzkumu Eiči Naito agentuře AFP.

„Je možné, že tím hlavním faktorem je genetika, kterou rozvíjí trénink,“ zamýšlí se vědec nad výsledky studie, která vyšla v prestižním švýcarském neurochirurgickém časopise  Frontiers in Human Neuroscience.

Japonský tým nechával provádět Neymara, tři španělské fotbalisty z nižších soutěží a dva elitní plavce různé motorické úkony, během kterých sledoval jejich mozkovou aktivitu.

Výzkum podle Naita „poskytl cenné důkazy, že Neymarův mozek využívá během fotbalových pohybů jen velmi omezené množství nervových spojení s motorickými centry v nohách.“

Podle japonského neurochirurga by podobné výsledky vykázali i Lionel Messi či Cristiano Ronaldo.

„Nízká aktivita mozku znamená menší zátěž, která hráči dovoluje provádět velké množství komplexních pohybů najednou. Věříme, že právě to mu dává možnost předvádět jeho kouzla,“ tvrdí Naito.

Zraněný Brazilec Neymar se po konci zápasu o bronz dobelhal i na hřiště
Zraněný Brazilec Neymar se po konci zápasu o bronz dobelhal i na hřiště

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

33. kolo
Články odjinud


Články odjinud