18. října 2014 • 10:46

Trpaslík jde na Barcelonu! Eibar má menší rozpočet než Messi plat

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dnešní zápas ve španělské lize mezi Barcelonou a Eibarem bude soubojem Davida s Goliášem. Na málokterý duel by toto přirovnání sedělo lépe. Srovnání obou týmů vypadá až komicky. Například jen peníze, které Barcelona v létě utratila za Luise Suáreze, by pokryly rozpočet Eibaru na více než 5 sezon. Fotbalisté nováčka se ale věhlasného soupeře nebojí. „Chceme si to užít,“ hlásí.



Příběh Eibaru zní neuvěřitelně. Ještě před dvěma lety hrál klub se stadionem pro 5 200 diváků ve třetí lize. A teď přijede jako devátý tým tabulky La Ligy na slavný Camp Nou. A pokusí se zastavit Lionela Messiho, Neymara či Andrése Iniestu.

„Tato sezona je pro nás dárek, který si chceme užít. A s trochou štěstí to třeba bude pokračovat,“ říká jeden z hráčů Eibaru Gergori Prieto. Že vám jeho jméno nic neříká? Jiné to pravděpodobně nebude ani u zbytku týmu.

Vždyť nejdražší posilou v historii klubu je ofenzivní záložník Dani Nieto, jenž do Eibaru přišel letos v létě z Barcelony B. Cena? 75 000 eur, tedy 2 miliony korun.

I Barcelona si v posledním přestupovém období vytvořila nový přestupový rekord. To když za částku přesahující 80 milionů eur (2,2 miliardy korun) koupila z Liverpoolu Luise Suáreze. Pro Eibar narosto nepředstavitelné peníze.

Srovnání giganta s nováčkem

   Barcelona  Eibar
 Kapacita stadionu  98 772  5 200
 Průměrná návštěvnost 13/14  71 977  2 901
 Počet oficiálních fanklubů  1 267  3
 Důležité tituly  81  0
 Sezon v 1. lize  84  1
 Rekordní přestup  Luis Suárez (2,6 mld Kč)  Dani Nieto (2 mil. Kč)
 Rozpočet pro sezonu  14,6 miliardy korun  486 milionů
 Dluhy  7,7 miliardy korun  0 korun

Paradoxní je i další srovnání. Roční plat hvězdy Barcelony Lionela Messiho, který po zdanění činí přes 550 milionů korun, by vystačil skromnému Eibaru na více než rok. Rozpočet nováčka je totiž 486 milionů, asi 30x méně než Katalánců.

V jednom ohledu ale Eibar, jehož zápasy navštěvovalo v minulé sezoně v průměru 2 901 fanoušků, svého soupeře předčí. Malý klub je totiž ve Španělsku raritou, hospodaří sice s minimálním rozpočtem, ale nemá žádné dluhy.

„Jsme jediný klub ve Španělsku, který nikomu nic nedluží,“ říká hrdě prezident Eibaru Alex Aranzabal.

A pyšných bude v sobotu určitě všech 28 000 obyvatel Eibaru. Pro jejich klub půjde vůbec o první zápas proti Barceloně v historii. „S Realem a Atléticem už jsme hráli v poháru. S Barcou nikdy. Bude to pro nás velký den,“ uzavírá Prieto.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud