28. ledna 2015 • 19:55

Stadion Realu se přejmenuje. Abu Dhabi Bernabéu za 11 miliard!

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Real Madrid připravuje velkolepou přestavbu svého stadionu. Z ikonického Santiaga Bernabéa by měl vyrůst nejmodernější a nejhonosnější stánek na světě. Má to ovšem háček. Madridský klub nemá na to, aby nový kolos financoval sám. Proto bude muset i přes nevoli skalních příznivců prodat název stadionu. Vítězem se nejspíše stane společnost ze Spojených arabských emirátů.



Práva na jméno stadionu podle španělských médií koupí společnost IPIC, kterou vlastní vláda Abu Dhabi, hlavního města Spojených arabských emirátů. Její nabídka uspěla v konkurenci gigantů Coca Coly a Microsoftu.

Jasné se, že v názvu stadionu zůstane odkaz na legendárního fotbalistu, trenéra i prezidenta v jednom Santiaga Bernabéa. Zůstane ale nejspíš jen jeho příjmení. Celý název stadionu by měl znít Abu Dhabi Bernabéu.

Stadion Realu Madrid Santiago Bernabéu za umělého osvětlení
Stadion Realu Madrid Santiago Bernabéu za umělého osvětlení

Smlouva bude nicméně podepsána na dobu určitou. Vše napovídá tomu, že si ropná společnost koupí název stadionu na 20 let. Ročně zaplatí 15 milionů liber (558 milionů korun). Za dvacet let by tedy mělo do pokladny Realu přitéct neuvěřiltených 300 milionů liber (asi 11,2 miliard korun)!

I přes obrovské částky je pochopitelné, že fanoušci zrovna dvakrát nadšení nejsou. Na svůj posvátný symbol si nechtějí nechat sáhnout. Zvlášť bohatými šejky, kteří, jak se zdá, si za peníze mohou koupit cokoliv.

Na druhou stranu je zřejmé, že Real by nový stadion sám financovat nemohl. Tedy alespoň bez toho, aby došlo k velkému a riskantnímu zadlužování. To si klub i kvůli finančnímu pravidlu Fair play nemůže dovolit.

A konečný výsledek by měl stát za to. Tradice ovšem bude muset modernizaci ustoupit...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud