Jonáš Bartoš
11. května 2015 • 10:28

Baleův problém - neumí španělsky. Ničí ho v Realu Ronaldo?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nezapadá do kabiny. Neumí španělsky. Nejde mu to na hřišti. A to stál astronomických 80 milionů liber. Gareth Bale se poslední měsíce v Realu Madrid velmi trápí. Poté, co kvůli remíze 2:2 s Valencií klub nejspíš přišel o ligový titul, kritika na velšského záložníka stoupá. "Real s ním musí lépe pracovat," brání svého klienta hráčův manažer Jonathan Barnett.



Útočná letka BBR, tedy Bale, Benzema , Ronaldo , v minulé sezoně vystřílela Realu Ligu mistrů, hrdý klub oslavil Décimu, tedy unikátní zisk deset evropských titulů. Jenže o rok později je všechno jinak.

Frustrovaný Ronaldo neslaví góly svých spoluhráčů, naposledy proti Valencii zahodil penaltu, čímž Real téměř jistě ztratil možnost získat titul. Zraněný Benzema se kouká jen z tribuny. Hněv fanoušků ale nejvíc schytává jiný hráč.

Gareth Bale, vzývaný klenot klubu a s Cristianem Ronaldem nejdražší fotbalista světa.

Po zápasech na něj někteří fanoušci čekají před stadionem a zasypávají ho nadávkami, na Santiago Bernabeu se na utrápenou hvězdu často píská.

Jedno z nejhorších představení Bale odehrál minulý týden v prvním semifinále Ligy mistrů proti Juventusu (Real padl 1:2). Téměř se nedostal k balonu, když ano, tak kazil.

"Muselo to být pro Real těžké, vždyť hráli v deseti. Bale nepřinesl týmu vůbec nic. Chybělo mu sebevědomí, pořád hledal nejpohodlnější řešení,“ volil tvrdá slova Roy Keane, bývalý kapitán Manchesteru United.

Kde hledat příčiny pádu velšského rychlíka? Velkým problémem je, že Bale stále neumí španělsky. Cristiano Ronaldo či Carlo Ancelotti hovoří anglicky, ale v šatně Realu vládne domácí jazyk. Bale tak zůstává stranou kolektivu, izolován.

Gareth Bale a Jordi Alba v souboji
Gareth Bale a Jordi Alba v souboji

Potřebuje podporu spoluhráčů, brání ho agent

Pětadvacetiletý záložník sice chodí na jazykové kurzy, ale za dva roky ve Španělsku prý neudělal velký pokrok. Například novinářům dává rozhovory výhradně v angličtině, pořádně se nedomluví ani se spoluhráči. Což je v královském klubu, kde si zakládají na tradici a vztahu k zemi, velký problém.

Důvody Baleova strádání mohou být samozřejmě i jinde. Výrazně mu chybí zraněný Luka Modrič , jeho dvorní nahrávač už z dob, kdy spolu váleli v Tottenhamu. Jednoho z nejrychlejších hráčů světa dusí i obří tlak a velká očekávání, která sebou nese astronomická přestupová částka. Navíc přizpůsobovat se Cristianu Ronaldovi není nic jednoduchého.

Podle Baleova agenta Jonathana Barnetta mu na hřišti výrazně schází podpora spoluhráčů, od kterých dostává málo balonů. "Dívali jsme se na statistiky. Dokazují, že když lidé kritizují Garetha, neví, o čem mluví," řekl Barnett.

"Real s ním musí lépe pracovat, od hráčů potřebuje víc balonů. Jen tak může všem ukázat, jak je dobrý. Stane se nejlepším hráčem Realu, pokud s ním hráči budou víc spolupracovat a pomáhat mu," bránil svého klienta po mizerném výkonu na Juventusu.

Na co Barnett narážel, není těžké pochopit. V Realu se všechno točí okolo Cristiana Ronalda, nejlepšího hráče světa. Bale musí upozadit své ego a touhy víc ovlivňovat hru, aby dostal prostor nagelovaný Portugalec. Na tom se pochopitelně odráží i jeho výkony. 

Baleovy statistiky posledních měsíců jsou opravdu bídné. Od konce ledna vstřelil v lize jen tři góly, na hřišti není vidět. Dokáže se zmátořit a opráší zašlou slávu, nebo ho tlak definitivně sejme a odejde z klubu?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud