26. ledna 2016 • 12:30

Ödegaard po roce v Realu: Katastrofa, má potíže v kabině

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem podepsal jako šestnáctiletý supertalent luxusní kontrakt v Realu. Mladíček z Norska Martin Ödegaard dorazil do Madridu jako obrovská posila, okamžitě stanul coby marketingová ikona před září reflektorů celosvětových médií. Jak ale vypadá jeho situace po roce? Ödegaard zatím živoří ve třetiligovém béčku. Podle španělského deníku Sport je rozhádaný se spoluhráči, nedaří se mu na place a Real mu marně vybírá klub na hostování.



Z Norska na něj šly samé superlativy. Stal se nejmladším reprezentantem v dějinách, nejmladším hráčem ligy. Martina Ödegaarda už od jeho patnácti let naháněly všechny špičkové evropské kluby. V lednu 2015 se nakonec za velké peníze a s velkou slávou upsal Realu.

Rok po přestupu ale kariéra norského špílmachra budí větší a větší rozpaky. Španělský deník Sport dokonce hovoří o tom, že z posily, která klub stála přes 80 milionů korun, se stává velké fiasko a jeden z nejhorších kroků stávajícího prezidenta Florentina Péreze.

Ödegaardovi evidentně ubližuje status protěžované hvězdy. Ve třetiligové Castille, rezervě Realu, se mu dostává zvláštních privilegií, ty ale čím dál víc štvou jeho spoluhráče. Když se navíc Ödegaardovi nedaří ani na hřišti, averze vůči sedmnáctiletému talentu narůstá.

Norský záložník bere obrovské peníze, týdně si podle španělských zdrojů vydělá v přepočtu téměř tři miliony korun. Nikdo v šatně madridského béčka se mu nemůže ani přiblížit, přitom Ödegaard stále patří k nejmladším, teprve začínajícím zelenáčům.

Už z čísel, které prezentuje španělský Sport, je zřejmé, že má před sebou ještě obrovský kus práce. Status budoucí hvězdy světového formátu rozhodně nenaplňuje. Ve třetí lize jako ofenzivní záložník nastoupil k 21 zápasům, vstřelil jedinou branku a zaznamenal pouze dvě asistence. Od začátku šel pouze do 10 duelů.

Talentovaný norský záložník patřící Realu Madrid Martin Ödegaard
Talentovaný norský záložník patřící Realu Madrid Martin Ödegaard

Pomohlo by hostování v menším klubu?

Díky výsostnému postavení a luxusnímu kontraktu přesto může jako jeden z mála vyvolených trénovat s prvním týmem Realu, na což podle mnohých ještě výkonnostně nemá. To samozřejmě jeho spoluhráče v kabině, kteří sní o kariéře v áčku Realu, pořádně štve. Nadšení z protěžované hvězdičky prý nejsou ani největší klubové opory, se kterými se Ödegaard často připravuje.

Mladíček z Norska se přes všechno dočkal i ligové premiéry. 23. května 2015 ho trenér Carlo Ancelotti poslal na hřiště v závěrečném utkání s Getafe. V 58. minutě symbolicky střídal Cristiana Ronalda . Mnozí škarohlídi v tom spatřovali jediné – promyšlený marketingový tah, kdy stávající superstar předává žezlo mladší budoucnosti.    

Rozhodovat by přitom měly výkony na hřišti, které vypadají podle statistik i informací ze Španělska mizerně. Řešením pro Ödegaarda může být hostování v jiném klubu, kde by se pod menším tlakem mohl zdokonalovat ve fotbalových dovednostech a pořádně se rozehrát.

Jenže Real ho prý odmítl uvolnit do Liverpoolu či třeba do Getafe, chce ho mít pod dohledem a kontrolovat ho i z hlediska mediální propagace a dalších mimofotbalových aktivit. Jiné kluby se zase údajně bojí angažovat hráče, který se nedokáže prosadit ani ve španělské třetí lize.

Ödegaard, ač prezentovaný jako obrovská hvězda, je přitom stále ještě dítě. Pokud ale chce naplnit slibovaný potenciál, musí své umění co nejdřív ukázat na trávníku. Jinak se na něj i s jeho luxusním kontraktem rychle zapomene…

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud