David Pávek
14. května 2017 • 04:56

"Nový Neymar" do Realu? Talent hrál jednou za áčko a už stojí miliardu

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V červenci oslaví sladkých sedmnáct, za A tým brazilského Flamenga nastoupil jedinkrát. Přesto se o něm mluví jako o novém Neymarovi a jeho cena se vyšplhala až na 45 milionů eur, tedy více než miliardu korun. Boj o služby Viniciuse Jr. s největší pravděpodobností vyhraje Real Madrid, španělská média o tom mluví jako o hotové věci. Kdo vlastně je nejnovější z řady brazilských supertalentů?



Když se britští reportéři ptali Pepa Guardioly, jak dokázal koupit mladého kanonýra Gabriela Jesuse tak levně, mnohým to vykouzlilo úsměv na tváři. Dvacetiletý rodák ze Sao Paula rozhodně nepřišel za dobré slovo, Manchester City za něj dal 27 milionů liber (850 milionů korun). To už ale měl za sebou několik zápasů i gólů mezi dospělými. To jeho krajan Vinicius Jr. se přesune do Realu Madrid za ještě vyšší částku, ačkoli doposud nastupoval jen v mládežnických kategoriích.

V akademii Flamenga, tradičního brazilského klubu z Rio de Janeira, udivoval už ve třinácti. Ptal se na něj Manchester United, slavný krajan Neymar se ho dokonce osobně snažil dotáhnout do Barcelony. K té má blízko i agentura Traffic, která šestnáctiletý supertalent zastupuje. Vinicius Jr. ale nakonec podepíše u největší konkurence. Real Madrid za něj vysázel 45 milionů eur, o celých 15 milionů víc, než je jeho výstupní klauzule, poté, co mladý Brazilec zazářil na mistrovství Jižní Ameriky do 17 let.

Tam se stal se sedmi brankami nejlepším střelcem, byl zvolen i nejlepším hráčem turnaje a dotáhl „kanárky“ k dvanáctému triumfu v této kategorii. Zaujal i parádními triky, hlavně když v souboji s Paraguayí předvedl nad hlavami protihráčů, lidově řečeno, tři žongly.

Vinicius Jr. se přesune se na San Bernabeu příští léto, až dovrší 18 let, na jeho navíc kontu přistane bonus ve výši osmi milionů eur (212 milionů korun). Teď se ale poprvé připravuje s A týmem Flamenga, kde v sobotu dostal první šanci mezi dospělými. A lidé z vedení týmu, ač plně vědomi jeho talentu, brzdí přehnané nadšení.

„Mezi mladými se mu dařilo velmi dobře, má ohromný potenciál. Ale bylo by hloupé říct, že 16letý kluk už je připravený na velký fotbal,“ řekl trenér Flamenga Zé Ricardo, bývalý profesionální futsalista.

Pomalejší přístup doporučuje i kouč brazilské sedmnáctky Carlos Amadeu. „Neměli bychom to přehánět. Je to dobrý kluk, ale má před sebou jistě mnoho chyb. Doufám, že s ním lidé budou trpěliví. Pokud zůstane soustředěný i přes všechnu tu slávu okolo něj, může to dotáhnout daleko,“ řekl trenér mládežnického výběru.

Jeden z nejdražších teenagerů v historii fotbalu se příští léto postaví na křižovatku, ze které může pokračovat jednou ze dvou cest. Buď z něj bude opravdu "nový Neymar," jak se mu přezdívá, a stane se hvězdou i mezi dospělými. Nebo se přidá do řady mladíků, kteří dojeli na přehnaná očekávání, jako krajan Victor Andrade nebo Američan Freddy Adu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud