Pavel Novotný
9. listopadu 2008 • 11:00

Zastavte je někdo, šílence!

TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na sobotní večer hráči Valladolidu a Malagy jen tak nezapomenou. Fotbalisty obou týmů budou ze snu budit postavy především dvou mužů. Madridského Gonzala Higuaina a barcelonského Samuela Eto'o.



Aby se fotbalista trefil v jednom zápase třikrát, k tomu potřebuje opravdu kupu štěstí. O čtyřech brankách již ani nemluvě. V sobotních zápasech nejvyšší španělské soutěže se to však povedlo hned dvěma mužům.

V duelu Realu Madrid proti hostující Malaze zcela zkazil náladu bojovným hostům domácí Ganzalo Higuain, který se postaral o všechny čtyři góly domácího Bílého baletu, který zvítězil v divoké přestřelce 4:3.

A Barcelona? Španělský kolos na svém stadionu zesměšnil dalšího soupeře. Tentokrát budou mít doma co vysvětlovat hráči Valladoidu, kteří si z chrámu Barcy odvezli potupný šestigólový příděl. Své čtyři branky stačil do poločasu nadělit do soupeřovi sítě Samuel Eto'o.

Černou noc pro hosty završili svými brankami ve druhém poločase Eidur Gudjohnsen a Thierry Henry. Barcelona tak vyhrála svůj osmý zápas v Primera Division v řadě a na vedoucí Real ztrácí pouhé dva body.

Kamerunský ostrostřelec si vůbec rád podává své soupeře v prvním poločase zápasů. Vzpomínat na podobné představení mohou i hráči Amerie, kterým Eto'o nastřílel v říjnu hattrick během pouhých 23 minut a výrazným způsobem se tak podílel na konečném vítězství 5:0.

Postavit se do cesty kamerunskému drahokamu je podobné, jako snažit se zastavit rozjetý parní válec. Posuďte sami: v 10 odehraných zápasech nastřílel Eto'o stěží uvěřitelných 13 branek!

"Nejdůležitější je vítězství a ne to, jak mnoho branek jsme dali. Předvedli jsme proti Valladiodu skvělou hru a to je podstatné. Nebylo to tak jednoduché, jak to vypadá. Valladoid má dobrý tým a byl kvalitním soupeřem," říká diplomaticky útočník Barcelony.

Fanoušci Barcelony tak mohli ocenit galapředstavení svého útočníka skandovaným potleskem ve stoje, když Eto'o patnáct minut před koncem sobotního zápasu střídal. Stadionem již dlouho před koncem utkání mohla obíhat vítězná mexická vlna, slavící další bezproblémové vítězství katalánského klubu.

Že se soupeřům při pohledu na příštího soupeře, kterým je Barcelona, orosí čelo a zvýší puls? Není se čemu divit. Slavný klub nastřílel v posledních 10 zápasech 34 branek, což je více než 3 góly na zápas.


Napodobit svého slavného kolegu z Barcelony se fantasticky povedlo Argentinci Ganzalo Higuainovi, který se postaral o všechny branky Realu proti Malaze. Dva z jeho čtyř přesných zásahů byly po pokutových kopech, i tak ale sobotní večer patřil jednoznačně Jihoameričanovi. Bílý balet se hlavně díky jeho přispění vrátil do čela Primera Division.

Dlouho to vypadalo, že na stadionu Realu nebude k oslavám žádný důvod. V 70. minutě se houževnatý soupeř dostal v utkání již potřetí do vedení, když na 3:2 pro hosty zvyšoval Antonio Apono.

Pak však pokračoval ve svém řádění dvacetiletý Argentinec. Už o minutu později vyrovnal z přímého kopu na 3:3 a konečný úder od vazu bojovného protivníka zasadil z pokutového kopu v 78. minutě. Není divu, že mladíček zaujal i nového kouče Argentiny Diega Maradonu.

"Pokud Higuain hraje na svém oblíbeném místě ve středu útoku, můžeme perfektně využít jeho skvělé techniky a rychlosti. V tom je opravdu vynikající," nešetřil po zápase chválou kouč domácích Bernd Schuster.

"Jsem opravdu nadšený tím, jak mu to v těchto chvílích jde. I když jsem ho již upozorňoval, že pořád má rozhodně co zlepšovat," pokračuje německý kouč.

Pro fanoušky Realu je skvělá forma Higuaina, který v sezoně nastřílel již devět branek, o to důležitější, že se zranila další velká hvězda - Holanďan Ruud van Nistelrooy, který má problémy s kolenem.

Německý kouč tak prokázal v kvality mladého Argentince velkou důvěru, protože právě na jeho účet nechal jen na lavičce další ikonu Realu Raula Gonzaleze, kterému se nepovedl úterní zápas Ligy mistrů proti Juventusu.

Situace se pro madridský klub kromě nepříznivého vývoje zkomplikovala, když byl na konci prvního poločasu vyloučen domácí Ramos. "I když jsme měli o jednoho fotbalistu méně, stále jsme šli za úspěchem. Samozřejmě že bych si přál, abychom vyhráli jednodušším způsobem, nicméně takovéto vítězství je nesmírně důležité pro morálku týmu a já si ho moc vážím," netajil pozápasové nadšení Schuster.

A co říká na vyloučení svého hráče? "Červená karta mě velmi překvapila. To jsem fakt nečekal. Nevím, co k tomu více říct," dodává výmluvně kouč Realu.

Vítězství Bílého baletu je pro madridský tým důležité i z pohledu středeční porážky od Juventusu, který na Snatiago Bernabeu zvítězil díky dvěma brankám Del Piera 2:0.

Schuster v průběhu sezony často nekompromisně kritizuje práci sudích v Primera Division, tentokráte si však na ně rozhodně stěžovat nemůže. Proti podceňované Malaze nařídil hlavní rozhodčí ve prospěch favorita dvě penalty. O jejich oprávněnosti se však stále vedou spory.

Pro Malagu je nulový zisk snad až příliš krutý. Na hřišti obávaného protivníka nasázela tři branky a od začátku byla svému slavnému soupeři více než vyrovnaným soupeřem.

"Jsem nesmírně zklamaný, že jsme nedokázali bodovat. Od první minuty jsme předváděli skvělý fotbal. Hráli jsme opravdu výborně, dali tři branky a přesto jedeme domů bez bodu," zoufal po utkání trenér Malagy Antonio Tapia.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud