27. července 2009 • 20:21

Podepsáno! Ibrahimovič patří Barceloně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO – Švédský fotbalista Zlatan Ibrahimovič podepsal pětiletou smlouvu s Barcelonou, a zkompletoval tak výměnu z Interu Milán za kamerunského střelce Samuela Eto'a.



Inter navíc získá 46 milionů eur (asi 1,17 miliardy korun) a na roční hostování běloruského záložníka Alexandra Hleba s opcí na případný přestup za 10 milionů eur.

Ibrahimovič se tím stal historicky nejdražší posilou Barcelony a třetím nejdražším hráčem v historie. Eto'ova cena byla totiž stanovena na 22 milionů eur, což v součtu dělá 68 milionů eur. Ibrahimovičův přestup se tak vyrovná nedávnému přesunu Brazilce Kaká z AC Milán do Realu Madrid.

Sedmadvacetiletý švédský reprezentant dnes podstoupil v Barceloně zdravotní prohlídku, která potvrdila zprávy z Itálie, že si Ibrahimovič během nedávného přípravného utkání Interu Milán zlomil prst na levé ruce. To však přestup nezhatilo. I tak by měl být připraven pro start nového ročníku španělské ligy.

Ještě v pondělí byl představen fanouškům, kterých na stadion Nou Camp dorazilo okolo 40 tisíc. Ibrahimovič, v jehož smlouvě je stanovena přestupní klauzule na 250 milionů eur (asi 6,37 miliardy korun), převzal po Eto'ovi dres s kanonýrským číslem 9.

Zlatan Ibrahimovic se představuje Barceloně
Zlatan Ibrahimovic se představuje Barceloně

"Nepřišel jsem jako náhrada za Eto'a, protože jsme každý jiný typ útočníka. Budu se maximálně snažit, abych dokázal, že Barcelona neudělala chybu, když mě koupila," prohlásil Ibrahimovič. "Interu děkuji za to, že mi přestup umožnil. Tohle je pro mě opravdu velký den," dodal.

Ibrahimovič v uplynulé sezoně Serie A nastřílel 25 gólů, čímž si vysloužil korunu pro krále střelců. Celkem dal za Inter v 88 ligových zápasech 57 zásahů. Dalších 58 gólů zaznamenal při předchozích angažmá v Juventusu Turín a Ajaxu Amsterodam. V současnosti je považován za jednoho z nejnebezpečnějších útočníků světa.

Rovněž pětiletou smlouvu podepsal o rok starší Eto'o v Interu Milán. Ten s výměnou do Interu souhlasil poté, co mu trenér Pepe Guardiola před třemi týdny oznámil, že s ním už nepočítá a umožnil mu hledat nové angažmá.

Kamerunec byl přitom v posledních letech nejlepším střelcem Barcelony, když ve 145 ligových zápasech od roku 2004 nastřílel 108 branek. Měl lví podíl na zisku tří španělských titulů a dvou výhrách v Lize mistrů.

"V Barceloně jsem psal historii, ale tahle kapitola je u konce. V Interu začínám novou kapitolu úplně od nuly. Věřím, že se mi bude dařit stejně a že s Interem získám trofeje stejně jako s Barcelonou," uvedl Eto'o na webu italského mistra.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud