22. ledna 2015 • 04:11

Mistři v držení míče? Vládne Bayern, nejhorší je Crystal Palace

Autor: jaj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Držení míče zápasy automaticky nevyhrává, ale mnohé napovídá. Server Goal.com porovnal statistiky z pěti nejsilnějších lig v Evropě z tohoto hlediska. A králem je... Zatímco řadu let vládla jasně Barcelona, dnes už před ní stojí Bayern Mnichov, který v podzimních zápasech bundesligy držel míč v průměru 71 procent hry. V těsném závěsu za německým mistrem je katalánský velkoklub následovaný Paris St. Germain.



Na vítězství Bayernu v této statistice má jedinečný vliv přítomnost trenéra Josepa Guardioly, který dokázal u hráčů zkombinovat německou zarputilost s nádechem španělské techniky a hravosti. A právě držení míče je nedílnou součástí taktiky úspěšného španělského kouče. Velmi podobný styl hry už propagoval v éře, kdy působil na lavičce Barcelony. 

Bayernu se taktika dokonale vyplácí, ze 17 zápasů podzimní části německé ligy dovedl 14 do vítězného konce. Bavorský klub ani jednou neprohrál, vstřelil 41 branek a inkasoval pouhé čtyři! 

Pouze o jedno procento méně má v průměru držení míče na zápas slavná Barcelona. Hráči španělského giganta se učí taktiku rychlých, krátkých přihrávek už od žáků ve vyhlášené akademii La Masia. Zdlouhavé rozehrávky v podání Barcy působí někdy možná až uspávacím dojmem, ale zpravidla mají na obranu protivníků smrtící účinky.

Nejlepší kluby v držení míče
Jméno klubu Procento držení míče
Bayern Mnichov 71%
FC Barcelona 70%
Paris St. Germain 66%
AS Řím 62%
Juventus Turín 60%
Manchester City 60%
Manchester United 59%
Real Madrid 58%
Olympique Marseille 58%
Fiorentina, Rayo Vallecano 58%

Třetím místem se může pyšnit Paris St. Germain. Fotbalisté francouzského mistra drží míč v průměru 66 procent zápasu, ale tyto čísla by zcela jistě vyměnili za lepší umístění v domácí lize. V současné chvíli figuruje Ibrahimovičova parta až na třetím místě čtyři body za vedoucím Lyonem.

V italské Serii A má míč v moci nejčastěji AS Řím, který dosahuje průměrného hodnocení 62 procent. V anglické lize této statistice vévodí Manchester City s 60 procenty, městský rival United si pod trenérem Louisem van Gaalem užije míč průměrně o jedno procento méně.

A který klub je v tomto ohledu ve sledovaných ligách nejhorší? Anglický Crystal Palace, 13. tým Premier League má v průměru míč na kopačkách pouze 37 procent hrací doby. Druhé nejhorší je pak španělské Levante se 40 procenty. To je naopak ve španělské La Lize na sestup.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud