16. prosince 2015 • 04:40

TOP kluby s majiteli z Číny: Kromě Slavie už i City a Atlétiko

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalové kluby, kde kupují vlastnické podíly čínské společnostiFotbalové kluby, kde kupují vlastnické podíly čínské společnostiFOTO: Koláž iSport.cz

    Ve fotbale nehrají v Číně zdaleka první housle, nejlidnatější země světa to chce změnit. Svůj vliv na nejpopulárnější sport na světě se snaží v poslední době rozšířit prostřednictvím nákupu podílů ve významných evropských klubech. V této souvislosti se hodně hovoří nejen o pražské Slavii. Kdo už je také nyní (alespoň částečně) v čínských rukou?

  • Útočník Slavie Milan Škoda s majiteli Slavie po podpisu nové smlouvyFoto twitter.com/JaroslavTvrdik

    Čínská finanční a energetická společnost CEFC rozjela v Českuý řadu významných investic. Vlastnictví Slavie, ve které získala šedesátiprocentní podíl, patří k těm nejviditelnějším. Fanoušci klubu, který byl po slavném období ve sportovním a ekonomickém útlumu, očekávají nákupy drahých posil i návrat zpátky do ligové špičky.

  • Manchester City

    Selfie Sergia Agüera s čínským prezidentem a britským premiérem zaujala fanoušky po celém světěFoto twitter.com

    Již tak velkou ekonomickou sílu Manchesteru City vlastněného výhradně šejkem Mansúrem z Abú Zabí ještě zvýšil vstup čínského konsorcia vedeného holdingy China Media Capital a CITIC Capital. Třináctiprocetní podíl ve společnosti, která kromě anglického velkoklubu ovládá ještě nový americký klub New York City, je stál 400 milionů dolarů. Velkou transakci předznamenala návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve fotbalové akademii v Manchesteru.

  • Espaňol Barcelona


    Fotbalisté Espaňolu Barcelona patří ve španělské lize k průměruFoto Profimedia.cz

    Méně slavný ze dvou barcelonských klubů v první lize ovládla na začátku listopadu firma China´s Rastar Group nejznámější jako výrobce plastových modelů aut. Za 56procentní podíl byla připravená v hotovosti zaplatit 17,8 milionů eur.

  • Atlético Madrid

    Koke a Griezmann slaví vstřelenou branku do sítě GalatasarayeFoto EPA

    Právě v Madridu začala čínská fotbalová invaze. Dvacetiprocentní podíl v Atlétiku na začátku roku získala největší čínská realitní firma Dalian Wanda, kterou ovládá Wang Ťien-lin. Vedení klubu, který dlouhodobě nejvíce ohrožuje Real Madrid a Barcelonu, si od investice slibuje posílení pozice na lukrativních asijských trzích s miliony potenciálních fanoušků.

  • Sochaux

    Také fotbalový klub ze Sochaux je v čínských rukouFoto Profimedia.cz
    Tohle bylo pro fanoušky jednoho z nejtradičnějších francouzských klubů v červenci velké překvapení. Sochaux převzal čínský výrobce žárovek Ledus od automobilky Peugeot, která ho vlastnila od založení v roce 1928. Nové partnerství zatím vzbuzuje rozpaky. Klub se místo snahy o návrat mezi elitu drží na sestupových příčkách v druhé lize.

  • Den Haag

    Stadion v HaaguFoto Profimedia.cz
    Čínský vliv už sahá také do Nizozemska. Na začátku roku získala majoritní podíl v Den Haagu marketingová společnost United Vansen International Sports Company. Ta se podílela na závěrečném ceremoniálu olympiády v Pekingu a organizuje utkání západoevropských klubů v Číně.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud