11. ledna 2016 • 10:19

Zlatý míč jinak: Kolik vyhrálo leváků, kolik měří vítěz a kdo měl dredy?

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Kdo neměl veliký sen, ten tohle nikdy nepochopí, říká Krejčí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již dnes večer se fanoušci dozví jméno držitele jubilejního 60. Zlatého míče. Trofej pro nejlepšího hráče světa získá jeden z trojice Cristiano Ronaldo, Lionel Messi a Neymar. Portál BBC na základě předchozích 59 vítězů vypočítal, jak vypadá průměrný držitel prestižního ocenění. A přidal i mnoho zajímavostí.



Co se týče obecných informací a vzhledu, vítězi Zlatého míče je v průměru 26 let, měří 178 centimetrů, má tmavé hnědé vlasy a je to běloch. Pro zajímavost, Nizozemec Ruud Gullit se stal jediným vítězem, který měl dredy nebo knírek.

Ač se to dnes nezdá, nejvíce vítězů má ze všech lig italská. Hned 18 fotbalistů, včetně bývalého českého reprezentanta Pavla Nedvěda, hrálo v době triumfu právě v Serii A. Za ní následuje s 16 vítězi španělská liga, 9 jich má německá bundesliga a jen 6 anglická Premier League.

Co se týče klubů, nejúspěšnější je ve výchově budoucích vítězů Zlatého míče Barcelona, která jich světu „poskytla“ již deset. Za ní následuje trio Juventus, Real Madrid a AC Milán (8 vítězů), pátý je s pěti vítězi Bayern.

Pokud se podíváme na národnost, nejvíce Zlatých míčů (7) získali Němci a Nizozemci. Následují Francouzi (6) a poté Brazilci, Angličani, Italové a Portugalci (5). Pokud by dnes zvítězil Lionel Messi, dotáhla by se na tuto čtveřici i Argentina. A to čisté zásluhou barcelonského klenotu.

Zajímavá statistika pak dokazuje, že pro triumf v individuální anketě jsou důležité týmové úspěchy. Jen 9 hráčů získalo Zlatý míč v roce, kdy se svým klubem nedosáhlo na velkou trofej. Dnes může v případě výhry Cristiana Ronalda přibýt desátý.

Pokud s fotbalem začínáte a sníte o výhře ve Zlatém míči, chtějte hrát v útoku, případně v záloze. Z 59 vítězů bylo hned 38 útočníků a 17 záložníků, naopak anketu vyhráli jen tři obránci a jeden brankář. Tím byl legendární Lev Jašin.

A konečně, větší šanci na výhru máte, alespoň podle výpočtů BBC, pokud jste pravák. Těch totiž anketu ovládlo hned 48, zatímco levonohých vítězů bylo jen 11. Tuto statistiku nicméně v posledních letech boří favorit letošního ročníku Lionel Messi.

Přehled vítězů Zlatého míčeFoto Sport

Projděte si statistiky, loňské trofeje i události tria Ronaldo, Messi a NeymarFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud