16. března 2016 • 04:58

Nová Superliga už brzy? Půjde o miliardy a bude hlavně pro vyvolené

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta zpráva šokovala fotbalový svět. Zástupci anglických velkoklubů se setkali s americkým miliardářem Stephenem Rossem a údajně jednali o vytvoření nové evropské klubové soutěže zvané Superliga. Od té doby se tahle myšlenka zase o něco posunula. I na základě kritických reakcí. S tím alespoň přišly naposledy některé německé deníky. Jak by tedy Superliga mohla v praxi vypadat?



Původní zpráva hovořila o tom, že by Superliga konkurovala Lize mistrů a byla pouze pro vyvolené. Tedy bohaté kluby s tradicí. „Příběh Leicesteru je skvělý, ale do Ligy mistrů patří více Manchester United než oni,“ tvrdil totiž americký boháč.

Po těchto slovech se na něj řítila lavina kritiky. Experti, fotbalové osobnosti i legendy se zastali Leicesteru i dalších menších klubů. I proto se zdá, že by se základní myšlenka mohla změnit. Ačkoliv jen o kousek.

Hlavně pro vyvolené

Případná Superliga bude hlavně pro vyvolené. To znamená, že by v ní neměly žádný ročník chybět velkokluby jako Real Madrid, Barcelona, Bayern Mnichov a anglická TOP 5, tedy Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea a Liverpool.

Tahle myšlenka samozřejmě spoustů fanoušků provokuje, částečně by totiž vymizelo sportovní hledisko, klíčové by byly peníze. Určitý prostor by se nicméně podle nových informací z německých zdrojů dal i menším týmům typu Leicester, které by se do Superligy mohly dostat díky skvělým výkonům ve svých soutěžích.

Soupeř Ligy mistrů? Ne!

Původně se o možné novince také mluvilo jako o soutěži, která by konkurovala a díky velkým penězům dokonce mohla převálcovat Ligu mistrů. To ovšem vedení UEFA nehodlá dopustit. Liga mistrů je totiž klenotem a hlavně velkou tradicí.

Proto by Superliga mohla vzniknout jako soutěž „navíc“. Liga mistrů i ligové soutěže by nadále probíhaly, nová soutěž převážně pro velkokluby by se k nim přidala. Otázkou ovšem je, zda je něco takového reálné z pohledu termínů. Už takhle mají kluby svůj program během sezony zatraceně nabitý. Anglické tuplem.

Peníze jsou silnou motivací

Miliardář Stephen Ross, který už nyní pořádá prestižní přípravné turnaje, má poměrně jasný trumf, kterým by chtěl velkokluby do Superligy nalákat. Není překvapením, že půjde hlavně o peníze. O skutečně obrovské peníze.

Liga mistrů je už nyní pro velké kluby důležitou finanční položkou. I pouhý rok, kdy musí tuto soutěž kvůli horší sezoně vynechat, je pro ně velkou ranou. Nejde pouze o příjmy za účast a body, ale také o příspěvky od sponzorů. Ti chtějí vidět klub v těch nejsledovanějších zápasech proti nejlepším soupeřům každou sezonu.

To by Superliga nabídla. A výrazně by zvýšila i samotné odměny. Vítěz Ligy mistrů si nyní přijde na 60-70 milionů eur (1,6-1,9 miliardy korun). Ten, kdo by ovládl Superligu, by si údajně přišel až na závratnou 1,3 miliardu eur (35 miliard korun).

Zda je něco takového reálné, to je zatím ve fotbalových hvězdách. Americký miliardář Stephen Ross se každopádně velkými plány netají.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud