21. ledna 2017 • 11:34

Wengerovo proroctví: Po Číně si přijde pro světové hvězdy Indie

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přestupy do Číny jsou každodenním tématem. Bohaté kluby lákají ohromné fotbalové hvězdy na mzdy, o kterých by se jim v Evropě ani nesnilo. Podle trenéra Arséna Wengera se ale Číňané brzy dočkají tvrdé konkurence v boji o  nejlepší fotbalisty světa. Velkým hráčem na přestupovém trhu má být podle něj Indie.



Wenger bohaté kluby z nejlidnatější země světa především varoval, aby i přes výrazné posilování neočekávaly okamžitý úspěch. "Fotbal byl stvořen před 150 lety, a pořád s ním zápolíme. Vytvoření fotbalové kultury je pomalý proces, v Číně je všechno nové," řekl francouzský trenér, a vzpomněl i na svoje dávné působení v japonské Nagoji.

"Japonská profesionální liga byla vytvořena v roce 1993 a já přišel dva roky nato. Očekával jsem u hráčů nějaké reflexy, které ale neměli, protože nezažili fotbalovou kulturu. Nějaký čas to potrvá," vrátil se k exotickému angažmá.

"Když jste profesionální hráč, chcete hrát v nejlepší lize proti nejlepším za co nejvyšší peníze. Tahle kombinace je teď v Premier League, tak nevím, proč by z ní hráči měli odcházet," myslí si Wenger. "Čína se posunuje vpřed a hodně propaguje fotbal, který se v jejich zemi stává velmi populárním. Ale stále si myslím, že většina velkých hráčů zůstane v Evropě."

V Indii zatím jen hvězdy na sklonku kariéry

Trenér Arsenalu zdůraznil, že Čína podle něj nezůstane jedinou zemí, která bude vábit velké hráče a budovat kolem nich svou ligu. O to samé se prý pokusí i Indie. "Top liga se nevytvoří jen tak najednou. Ale z jejich počínání mám radost a očekávám, že indická liga bude velkým hitem," okomentoval velezkušený kouč.

Zatímco do Číny míří hráči v nejlepších letech jako Oscar nebo Axel Witsel, Indie se stala útočištěm hvězdných hráčů na sklonku kariéry. V Dillí hraje levé křídlo 36letý Florent Malouda, který vyhrál s Chelsea Ligu mistrů, za Bombaj střílí góly ještě o rok starší Diego Forlán. Poslední dva měsíce kariéry zase v Indii strávil řízný bek John Arne Riise.

Teprve dva roky existující ligu okusili i čeští hráči. Druhým nejlepším střelcem prvního ročníku se stal exsparťan Miroslav Slepička , mistrovský titul s Kalkatou vybojoval současný hráč Dukly Praha Jakub Podaný.

Fotbalové přestupy ONLINE>>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud