20. července 2017 • 15:30

Rivalové se snaží, Čech válí. Wenger ho chválil, nejdou mu penalty

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chystá se na svou čtrnáctou sezonu v Anglii, v pořadí třetí v barvách Arsenalu. Petr Čech jako jedna z největších stálic světového fotbalu znovu pilně trénuje, aby do nového ročníku naskočil v plné formě. Na turné v Asii se mu daří, ve středeční přípravě proti Bayernu (remíza 1:1, výhra na následné penalty) vytáhl několik výjimečných zákroků. "Vede si dobře," chválil českého gólmana trenér Arséne Wenger. Bude to stačit na to, aby si udržel pozici jedničky?



Čech se i v 35 letech vrhá na zem se stejnou vervou, jako když v mládí začínal s chytáním v Plzni. Podle duelu s německým Bayernem navíc neztrácí kvality a odmítá vyklízet pole v nejužší brankářské špičce.

Arsenal se momentálně chystá na sezonu na turné v Číně, Čech naskočil do duelu proti bavorskému gigantovi. Chytal s kapitánskou páskou a v sedmdesáti minutách, které na trávníku strávil, si vedl víc než dobře.

Český gólman zlikvidoval několik tutovek, předvedl rychlé reflexy, výborný výběr místa i mrštnost při likvidování stoprocentních šancí. Za výkon mu tleskal i soupeř, Bayern dokonce vtipkoval o tom, že kopíroval německou jedničku Manuela Neuera, podle mnohých nejlepšího gólmana planety posledních let.

"Všichni gólmani bojují, Petr si momentálně vede víc než dobře," pochválil nejlepšího českého fotbalistu trenér Arséne Wenger. "Ospina nastoupí v sobotu proti Chelsea, uděláme to samé, co s Bayernem - Ospina odchytá 70 minut, Martínez 20 minut a Čech dostane volno," nastínil další plány.

Český gólman Petr Čech slaví na herním kempu v Číně trofej po výhře nad německým Bayernem
Český gólman Petr Čech slaví na herním kempu v Číně trofej po výhře nad německým Bayernem

Čech v Arsenalu bojuje s velkou konkurencí. Wojciech Szczesny sice místo návratu z hostování v AS Řím kývl na nabídku Juventusu, kde bude krýt záda Gianluigi Buffonovi, jenže v klubu stále zůstávají tři velice kvalitní gólmani.

Kolumbijský reprezentant David Ospina se o práci dělil s Čechem v minulé sezoně, kdy nastupoval v Lize mistrů a v některých pohárových utkáních. Na českou ikonu vycházela především Premier League, zkušený gólman ale po sezoně přiznal, že by mu nevadil ani větší zápřah.

Pozici trojky plní v Arsenalu nadějný Argentinec Damián Martínez, který si v přípravě vede rovněž dobře - proti Bayernu vystřídal Čecha a vychytal závěrečný penaltový rozstřel.

"Chci dávat šanci dalším brankářům, aby sbírali zkušenosti. Jen v přípravě můžu udělat to, že brankáře vystřídám v 70. minutě," vysvětlil Wenger svůj krok ze středečního zápasu. "Oba gólmani, co nastoupili, chytali dobře, byl to pro ně povedený večer," dodal spokojeně francouzský stratég.

Ospina už byl jednou nohou na odchodu, jenže transfer do tureckého Fenerbahce mu nevyšel a zdá se, ž v klubu vydrží i v nové sezoně. Ani Petr Čech nemá nic jisté, ale díky povedenému vstupu do přípravy znovu našlápl k tomu, aby byl u "kanonýrů" pevnou jedničkou. 

U gólmana s přezdívkou "Mr. Perfect" se ale najdou i slabiny. Občas přijde laciný gól, někteří odborníci připomínají, že s přibývajícím věkem jde Čechova výkonnost přeci jen lehce dolů. Server goal.com přišel i se statistikou, že Čech pustil posledních 12 penalt, kterým v brance Arsenalu čelil. Naposledy ho s Bayernem překonal Robert Lewandowski, když z bílého puntíku dostal svůj tým do vedení 1:0.

Trenéři Arsenalu učili děti na fotbalové škole Petra Čecha
Video se připravuje ...

Radost dětí mě nabíjí energií, říká Petr Čech. Jeho fotbalová škola se koná už podvanácté
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud