19. října 2010 • 11:43

Fotbalisté políbili fanynku, hrozí jim vězení

Autor: čtk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třem íránským fotbalistům hrozí vězení za to, že políbili fanynku. Informovala o tom agentura Reuters. V tomto islámském státě je totiž zakázán fyzický kontakt mezi mužem a ženou, kteří nejsou v žádném příbuzenském vztahu.



Podle islámského práva šaría, které Írán uplatňuje od islámské revoluce v roce 1979, hrozí za jeho porušení bičování, pokuty nebo vězení.

Íránská fanynkaFoto Reuters
"Na trojici byly kvůli neislámskému chování vydány zatykače," citoval zpravodajský web Rajanews.com nejmenovaný zdroj. Podle zmíněného webu se fotbalisté do konfliktu s islámskými zákony dostali na jednom z íránských letišť. Podrobnosti o identitě hráčů nebo jejich domovském klubu nebyly uvedeny. Podle Reuters se k případu prozatím nevyjádřily ani íránské úřady.

Trenér se nyní snaží uvěznění svých hráčů zabránit. Podle Reuters mu bylo ale řečeno, že by se za své činy měli zodpovídat.

Trestání podobných prohřešků proti islámskému chování není v zemi ojedinělé. Například jistá íránská herečka byla v roce 2003 podmínečně odsouzena k 74 ranám bičem za to, že na předávání cen políbila režiséra.

Od roku 2005, kdy se stal za podpory konzervativních představitelů islámu prezidentem Mahmúd Ahmadínežád, byly kontroly proti takzvanému nemorálnímu chování zpřísněny. Ahadínežád loni úřad hlavy státu obhájil.

Opozice tvrdí, že se tak stalo díky volebním machinacím. Úřady ale jakékoli podvody během hlasování odmítají.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud