26. listopadu 2010 • 13:17

Nigerijské fotbalistky: Proti nám hráli chlapi!

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V africkém ženském fotbale vypukl pořádný skandál. Nigerisjká asociace tvrdí, že proti jejich týmu nastupovali muži! Za ženskou reprezentaci  Rovníkové Guiney prý hráli dva fotbalisté opačného pohlaví.



Obvinění se týká týmové kapitánky Genoveva Anomny a útočnice Salimaty Simpore. "Testy pohlaví už jsem prodělala a vše bylo v pořádku," brání se Anomna, hráčka německého klubu USV Jena.

U afrických sportovců jde o zvlášť citlivé téma. Svět si dobře pamatuje případ jihoafrické atletky Semenyaové, světové šampionky v běhu na 800 metrů.

Ta po mistrovství světa, kde vyhrála zlatou medaili, dlouhou dobu nemohla závodit. Soupeřky ji kvůli mužskému vzhledu nařkly, že není ženského pohlaví. Semenyaové trvalo dlouhých 11 měsíců, než po absolvování zevrubných testů prokázala, že je skutečně ženou. "Prošla jsem si peklem," přiznává dnes Semenyaová.


Podobný případ se nyní objevil v africkém ženském fotbale. Tentokrát jde o dvě hráčky, které svým vzhledem též připomínají zástupce silnějšího pohlaví.

Rovníková Guinea skončila na africkém šampionátu druhá a kvalifikovala se na světový šampionát do Německa. Podle jejich soupeřek jim k cestě na mistrovství pomohly dvě hráčky, které by správně měly nastupovat mezi muži.

Muž, či žena? Salimata Simpore Muž, či žena? Salimata SimporeFoto mtnfootball.com

Nigerijská asociace už odeslala oficiální stížnost africké fotbalové asociaci. Chce, aby zmiňované hráčky prošly testy pohlaví.

"Protest jsme podali, teď čekáme na odpověď," řekl mluvčí nigerijského svazu Robinson Okosun.

Zástupci Rovníkové Guiney obvinění odmíají. "Obvinění jsou naprosto nesmyslná a ničím nepodložená. Ti, co tohle tvrdí, trpí komplexem méněcennosti," brání se.

O kauze ještě není rozhodnuto. "Stížnost jsme obdrželi a podstoupili Africkému svazu sportovní medicíny, podle kterého se zařídíme," zní oficiální stanovisko svazu.

Jak celá aféra dopadne, rozhodnou africké orgány v nejbližších týdnech.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud