16. května 2011 • 13:38

Právník ENIC: Za Slavii jednal i Sisák

Autor: har, spo
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potvrzeno. Oficiálně. U některých jednání o fotbalové Slavii byl přítomen i Petr Sisák, který je považován za faktického majitele klubu. Informaci potvrdil deníku Sport Petr Slach, právní zástupce společností ENIC a Debt Collect London Limited.



Zdá se, že zkáza Slavie bude odvrácena. Ale pozor, ještě je tu jedna a ne nepodstatná překážka. Nový „spasitel“ nejstaršího fotbalového klubu v Česku si ještě musí plácnout s firmou ENIC Football Management Sarl se sídlem v Lucembursku.

Pobočka londýnského ENIC tvrdí, že je nepřetržitým majitelem Slavie. Jak velký balík akcií drží? A co se kolem nich dělo? O tom se vede spor. Tady je verze ENIC. „Rozplétali jsme to všechno zhruba rok,“ říká Petr Slach z advokátní kanceláře Squire, Sanders, který zastupuje ENIC a DCLL ve sporech se Slavií.

„Vše má prameny v roce 2006. Tehdy ENIC a společnost Key Investments uzavřely smlouvu, na jejímž základě ENIC řekl: Já prodám 64 427 kusů akcií, každá o nominální hodnotě 4 tisíce korun, společnosti Key Investments, a pokud se rozhodnu, budu mít právo si je od Key Investments koupit zpátky. Key Investments se smluvně zavázal, že nebude něco dělat a nepoškodí ENIC,“ uvedl Slach.



Podotkl také, že společnost Key Investments jednala za Petra Doležala a Tomáše Rosena. Ti se měli podle původního plánu stát akcionáři Slavie, aniž by to prý ENIC věděl.

„V lednu 2008 se konala valná hromada, na které se rozhodovalo o navýšení základního jmění nepeněžitým vkladem. Na ni se dostavil Key Investments a řekl, že drží 64 427 akcií Slavie a že jako akcionář jedná. Pánové Doležal a Rosen v tu chvíli měli říct: Pardon, je to jinak. Protože jednal za ně. Ale to se nestalo, Key Investments dopřáli status akcionáře, což je i v notářském zápisu z valné hromady. Takže první vada,“ poukazuje Slach na nekalé praktiky.

Od té chvíle se v kuloárech šuškalo, že za vším stojí kontroverzní podnikatel Petr Sisák, který měl být tajemným majitelem Slavie. Nikdy však do médií nikdy nic neřekl a osoby kolem něj mlžily nebo tvrdily, že ho neznají.



Poprvé do celé případu vnesl světlo právě až Slach. „Od září 2008 do března 2009 ENIC jednal s osobami vydávajícími se za investory, kteří chtěli vykoupit podíl ENICu ze Slavie. A tehdejší investorskou skupinu, alespoň tak jak byla přítomná na jednáních, tvořili pan Sisák, pan Doležal, pan Rosen, pan Vik (ten je spolumajitelem společnosti Travel Servis, dlouholetého sponzora Slavie, a byl i na jaře 2008 zvolen do představenstva Slavie – pozn. aut.). Jednání probíhala v Praze a jedno jednání bylo v Londýně,“ pozradil.

Veškerá jednání ale ztroskotala na ceně. „Zajímavé také je, že když v březnu 2009 ENIC řekl: Prodávám akcie, které vlastním, tedy i těch 64 427 akcií, nikdo z přítomných to nezpochybnil. Až následně, když jednání ztroskotala, najednou začala neuvěřitelná spirála konstrukcí, která měla vyústit v to, že ENIC už není v klubu majoritářem,“ míní Slach.

ENIC má nyní připravené podklady a zvažuje, jakou cestu právní ochrany použije. „Celá řada osob, ať už byly v orgánech nebo vykonávaly vliv na Slavii, tak podle mého činila k újmě Slavie,“ dodal.

Fanoušci Slavie protestovali proti počínání majitelů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud