1. června 2011 • 10:47

Bývalí hráči Bohemians Praha vypovídat nebudou

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na úplatkářskou aféru, která se rozpoutala mezi fotbalovými celky Sigma Olomouc a Bohemians Praha, upozornil podle kriminalisty anonym. Osoba pod jménem Vlasta mu donesla notářské zápisy hráčů Bohemians. Stalo se tak devět měsíců od doby, kdy tehdejší hráči Bohemians Praha údajně převzali 300.000 korun od olomouckého brankáře Petra Drobisze.



Důvodem údajného úplatku měla být snaha, aby v závěrečném kole předminulé sezony první ligy Pražané v Olomouci prohráli, a domácí si tak mohli vybojovat postup do Evropské ligy.

Žalobce obžaloval Drobisze z podplácení, bývalého prezidenta Bohemians Praha Karla Kapra a tehdejší hráče střížkovského klubu Miroslava Obermajera a Davida Zoubka z přijímání úplatku. Převzetí peněz tehdejší hráči Bohemians u soudu přiznali, uvedli však, že to bylo kvůli snaze odhalit korupci. Drobisz to však popírá. Případ dnes soudce Aleš Vašků odročil na 23. června.

Kriminalista z brněnského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Stanislav Švábenský dnes před soudem uvedl, že poznatek o korupci mezi fotbalovými kluby získal v únoru loňského roku od osoby pod jménem Vlasta.


"Dostal jsem od něj záznamy notářského zápisu týkající se převzetí úplatku. Nekomentoval, jak se k tomu dostal. Uvedl, že fotbalový klub Sigma může být napojen na policisty z Jihomoravského kraje a že má být věc předána do Prahy," vypověděl kriminalista. Osoba mu údajně volala na jeho služební mobil. Muže prý neznal. Podle jeho odhadu se však pohyboval ve fotbalovém prostředí.

Před odevzdáním kauzy do Prahy si kriminalista ověřoval informace u bývalého prezidenta Bohemians Praha Kapra. Anonym mu prý řekl, že informace jdou od něj. "Kapr mi řekl, že to souhlasí a že už ani nedoufal, že bude od policie kontaktován. Z rozhovoru vyplynulo, že nevěděl, co s tím," doplnil Švábenský.

Před soudem dnes vypovídala také znalkyně z pražského kriminalistického ústavu, která zpracovávala výpovědi na detektoru lži. Při fyziodetekčním vyšetření se u aktérů pražských Bohemians ukázalo, že neodpovídají na některé otázky upřímně. Například zvýšené hodnoty se ukázaly u Obermajera na otázku, zda dostal peníze od Drobisze. Znalkyně však upozornila na to, že vyšetření bylo ovlivněno velkým množstvím informací, které se objevily v médiích, i časovou prodlevou.

Naopak před soudem dnes odmítli vypovídat bývalí hráči Bohemians Praha. Fotbalisté Marek Kincl i Roman Dobeš to soudu zdůvodnili obavou z trestního stíhání. Dobeš nakonec vypovídat musel. Soudce totiž poukázal na to, že na policii s tím problémy neměl, a pohrozil mu pokutou ve výši až 50.000 korun. Dobeš nakonec u soudu potvrdil pražskou verzi.

"Bojím se, že bych byl stíhán," prohlásil před soudem Kincl, jehož svědectví naproti tomu nakonec nezaznělo. Na rozdíl od Dobeše totiž Kincl nevypovídal ani na policii. Situace využil Kapr, který sedí na lavici obžalovaných. Poukázal na to, že právě tyto obavy v případu vypovídat byly jedním z důvodů, proč s oznámením kauzy několik měsíců otálel.

U soudu Kaprovu několikaměsíční prodlevu podpořil také bezpečnostní manažer Bohemians Praha Jaroslav Vlasák. Uvedl, že ačkoliv léta pracoval jako policista a měl známé na protikorupčním oddělení, nevěděl prý, jak s úplatkem naložit.

Kapr peníze od hráčů převzal v květnu 2009, pokus o uplácení však oznámil až v březnu loňského roku. Celou dobu se prý snažil opatřit důkazy, například výpisy z telefonních hovorů. Kaprovu verzi potvrdil dnes i jeho advokát, který uvedl, že peníze schoval k sobě do úschovy.

Zvrat v případu přinesl během úterního jednání bývalý sportovní šéf fotbalistů Sigmy Olomouc Jiří Kubíček, který obvinil ze zosnování úplatkářské aféry trenéra Zdeňka Psotku a ředitele klubu Jaromíra Gajdu. Soudu předal nahrávky, které si tajně pořídil při rozhovoru s pokladníkem klubu.

Soudce je zatím nepustil. Podle právního zástupce olomouckého klubu Petra Konečného může stát za jednáním Kubíčka to, že se s ním klub dosud finančně nevyrovnal. Ten to však popírá.

Soud se bude zabývat případem na konci června. Před soudem by měli stanout noví svědci, jen Konečný navrhuje celkem 17 svědků. Mezi nimi například přední olomoucké funkcionáře, trenéra, ale i pokladníka Ladislava Římského či pořadatele tehdejšího fotbalového utkání, během kterého mělo k úplatku dojít. Obhájci také požadují, aby soud pustil nahrávky, které předložil v úterý soudu Kubíček. Zachycen by na nich měl být záznam rozhovoru s pokladníkem o údajném vybírání peněz.

Případem se možná znovu začne zabývat disciplinární komise fotbalového svazu, která už loni v kauze potrestala Bohemians Praha za nespolupracování při vyšetřování případu. Olomouc v kauze zatím na svazové půdě trestána nebyla.

Tiskový mluvčí ČMFS Jaroslav Kolář ČTK řekl, že komise ve čtvrtek rozhodne o dalším postupu a také o tom, zda případ znovu otevře. Pokud by se podle něj prokázalo, že se Sigma pokusila uplácet, mohlo by jí hrozit i vyřazení z nejvyšší soutěže.










Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud