Luboš Brabec
11. června 2011 • 15:06

Kanonýr Klose: Gól za 25 milionů...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ze čtyř velkých turnajů přivezl medaili, na mistrovství světa nastřílel více gólů než Pelé, přesto se fotbalový útočník Miroslav Klose vydá na zahraniční angažmá až ve 33 letech. Tento týden se rozloučil s Bayernem a z řady nabídek sáhl po smlouvě v Laziu Řím.



Německý fotbalista Miroslav Klose představuje zvláštní úkaz. V posledních dvou ročnících bundesligy si připsal pouhé čtyři góly, tedy stejně tolik jako během pár týdnů na loňském mistrovství světa. Zatímco v Bayernu byl náhradníkem a branky střílel Mario Gomez, v reprezentaci je tomu většinou naopak.

„Miro je pro nás nepostradatelný,“ opakuje kouč národního týmu Joachim Löw.

A další paradox: ačkoli je Klose se 14 góly druhým nejlepším střelcem historie MS za Ronaldem z Brazílie (15), na klubové úrovni konkurenci tolik nepřevyšoval. Jen dvakrát zaznamenal více než patnáct branek za sezonu… Zkrátka v lize nenápadný, v nároďáku excelentní.

Miroslav Klose
Narozen: 9. června 1978 v Opole (Polsko)
Pozice: útočník
Výška/váha: 182 cm/81 kg
Kariéra: FC Homburg (1998-99), 1. FC Kaiserslautern (1999-2004), Werder Brémy (2004-07), Bayern Mnichov (2007-11)
Bundesliga: 295 zápasů, 121 gólů
Reprezentace: 109 zápasů, 61 gólů
Největší úspěchy: 2. na MS 2002, 3. na MS 2006 a 2010, 2. na ME 2008

Ovšem ani Löwova důvěra není bezmezná a Klose ví, že pokud se chce mezi německou elitou udržet, musí nastupovat pravidelně za kvalitní tým. I proto po vypršení smlouvy odchází z Bayernu. „Prožil jsem tady mnoho pěkného a vždy jsem si vážil toho, že za takový klub mohu hrát,“ řekl na rozloučenou.
Ale byla to pouze zdvořilostní fráze. Dva tituly za čtyři roky a 24 ligových gólů – to není bilance hodná fotbalisty jeho jména. Každá Kloseho trefa (včetně pohárových) stála klub milion eur, tedy asi 25 milionů korun…

Brzdila ho zranění, ale ještě více turbulence v klubu. Vždyť od roku 2007 tam potkal pět trenérů. Dařilo se mu jen krátce pod Jürgenem Klinsmannem, kdy vytvořil úderné duo s Lucou Tonim a ze zálohy je přihrávkami zásoboval Franck Ribéry. „Prostě to nefungovalo. Nebyl v Mnichově doma. Ani když si oblékl kožené kalhoty, nestal se z něj Bavor,“ napsal o jeho loučení list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Když v roce 2002 zazářil jako neznámý hráč Kaiserslauternu na světovém šampionátu pěti gólovými hlavičkami, měl na stole nabídky od nejlepších evropských týmů. Všechny odmítl. Chtěl být loajální ke klubu, který mu dal šanci v bundeslize. Podobně to vypadalo po každém velkém turnaji. Sice dvakrát přestoupil, ale vždy jen v rámci Německa.

Až teď přišla chvíle vydat se na první zahraniční štaci. Ve 33 letech, jež Klose oslavil ve čtvrtek. Už v zimní přestávce ho chtěl Real, ale jednání nevedla k úspěchu. Nyní se ozvaly také Everton, Tottenham či AC Milán, ale nakonec zvítězila nabídka z římského Lazia.


„Chtěl bych ještě minimálně dva roky hrát na nejvyšší úrovni,“ říká Klose.
Motivaci má dvojnásobnou. V reprezentaci nastřílel 61 gólů a už jen sedm tref mu chybí k vyrovnání historického zápisu fenomenálního Gerda Müllera. A rád by se také příští rok představil na mistrovství Evropy v Polsku – tedy v zemi, kde se narodil.

Když však jeho otec Josef čte v novinách, že reprezentační duo Klose-Podolski jsou rodilí Poláci, může vyskočit z kůže. „Jsme Slezané. Poslední, co bych si přál, je to, aby se o nás říkalo, že jsme Poláci,“ postěžoval si před časem.

Klose má totiž i německé předky a narodil se na území, které v letech 1816-1945 patřilo Německu. Po válce rodina zůstala v Polsku a musela si změnit jméno. V rodném listu měl napsáno „Miroslaw Kloze.“

Do Německa se přestěhovali v roce 1985, kdy otci, také profesionálnímu fotbalistovi, skončilo angažmá ve Francii. Nebyli klasičtí emigranti, ale tzv. pozdní vysídlenci, kteří dostali pas na základě národnostního původu.

Navzdory těmto etnografickým nuancím dodnes Klose s příbuznými hovoří polsky a také své děti, dvojčata Noaha a Luanu, vychovává bilingvně. On na ně mluví německy, manželka Sylwia polsky.

I pro to všechno by evropský šampionát byl ideálním happy endem jeho reprezentační kariéry.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud