27. listopadu 2011 • 13:55

Trenér Walesu a bývalý fotbalista Gary Speed (†42) se oběsil

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér fotbalové reprezentace Walesu Gary Speed byl dnes nalezen mrtev. Dvaačtyřicetiletý kouč se oběsil ve svém domě v hrabství Cheshire na severozápadě Anglie. Motiv jeho činu není znám, podle vyjádření policie nebyly zjištěny žádné podezřelé okolnosti.



"To, že taková tragédie postihla někoho tak mladého a talentovaného, je obrovská ztráta nejen pro jeho rodinu a přátele, ale pro celý národ," uvedlo vedení waleské asociace v prohlášení, v němž kondolovalo rodině a vyzvalo veřejnost k respektování soukromí.

Speed vyhrál v roce 1992 s Leedsem anglickou ligu, nastupoval také za Newcastle, Everton, Bolton a Sheffield United. V Premier League odehrál celkem 535 zápasů a byl v tomto směru rekordmanem, než ho překonal brankář David James a později také Ryan Giggs.

Loni na podzim zahájil Speed v Sheffieldu United trenérskou kariéru a už v prosinci převzal reprezentaci Walesu, na jejíž lavičce po kvalifikační prohře s Černou Horou vystřídal Johna Toshacka. Postoupit na ME se mu však nepodařilo.

Během své hráčské kariéry odehrál Speed za národní mužstvo Walesu 85 zápasů a dal sedm gólů. Loni byl jmenován členem Řádu britského impéria.
"Svět přišel o skvělého člověka," reagoval na zprávu o Speedově smrti jeho někdejší reprezentační spoluhráč Robbie Savage. "Jsem z toho zničený. Proč, proč? Bude mi strašně chybět. Ještě včera ráno jsme spolu mluvili, v telefonu zněl v pohodě, nasmáli jsme se," uvedl na Twitteru, který rázem zavalilo množství vzkazů.

"Hrál jsme proti němu svůj první zápas v Premier League. Ukázal mi, o čem britský fotbal je," uvedl záložník Realu Madrid a španělské reprezentace Xabi Alonso, jenž působil v Liverpoolu.

"Nemůžu tomu uvěřit. Před pár dny jsme na sebe mávali, když jsme vyzvedávali děti ze školy. Jsem z toho úplně ochromený," uvedl útočník Manchesteru United Michael Owen. S manželkou Louise měl Speed dva syny.

Kvůli Speedově smrti uvažovali v anglické lize o odložení zápasu mezi týmy Swansea a Aston Villy, za které nastupují jeho čtyři svěřenci z waleské reprezentace. Utkání se nakonec hrálo s úvodní minutou ticha, po níž následoval bouřlivý aplaus fanoušků, kteří skandovali jméno oblíbeného fotbalisty.

V Newcastlu nastřílel Gary Speed za 6 let 29 branek
V Newcastlu nastřílel Gary Speed za 6 let 29 branek

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud