Michal Petrák
30. prosince 2011 • 15:00

Trest pro Bystroně? Napomenutí nebo až čtyři roky bez fotbalu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR - Napomenutí až čtyři roky zákazu činnosti. Takový trest hrozí Davidu Bystroňovi za pozitivní dopingový test. Pokud tedy test vzorku B neukáže jiný výsledek než původní test v Minsku. „Zápas se nekontumuje, to už se v kolektivních sportech nedělá,“ říká šéf exekutivy českého antidopingového výboru Jan Chlumský.



David Bystroň sice požádal o test B-vzorku odebraného po zápase Ligy mistrů v Minsku, jen málokdy se však stává, že jeho výsledek je jiný než rezultát původního testu. Podle Jana Chlumského se tak dá předpokládat, že se plzeňský obránce bude muset hájit před disciplinární komisí UEFA...

Co Davidu Bystroňovi hrozí?
„Standardní sankce je dva roky zákazu činnosti. Zápas se nekontumuje, to už se v kolektivních sportech nedělá jako dřív. Může z toho být následek jen pro toho sportovce. On doloží polehčující okolnosti, nebo se naopak můžou objevit nějaké přitěžující. Takže v minimální míře, pokud by se jednalo třeba o efedrin nebo marihuanu a Bystroň by třeba doložil, že se jen nesprávně léčil, mohlo by jít o napomenutí. Maximum by naopak byly čtyři roky. Ale to jenom spekuluju.“

V čem by mu užití povzbuzující látky mohlo pomoct?
„Záleží, jak se to vezme. Povzbuzující látka může být i anabolický steroid. Jeho užití by vedlo k vyššímu tréninku, rychlejšímu růstu svalů... Povzbuzující látka je dost relativní pojem. Můžou to být i krátkodobé stimulanty jako efedrin, kokain, amfetamin, metamfetamin, pervitin... Ty mají okamžitý účinek na výkon.“

David Bystroň zjistil, že Simič má hodně ostré loktyFoto Jaroslav Legner (Sport)
Plzeň hájí Bystroně tím, že v Minsku došlo k nestandardní manipulaci se vzorky. Jak se podle vás něco takového může stát?
„To se na devadesát devět procent nemůže stát. Komisaři UEFA, z nichž dva jsou i našimi komisaři, jsou pečlivé trénováni i testováni. Podle mě je minimální šance uspět s takovými argumenty. Navíc by musel sportovec nebo jeho doprovod zaznamenat už po odběru do protokolu, že se tam něco nestandardního dělo. Samozřejmě můžou něco tvrdit teď, ale těžko jim to někdo bude věřit.“

V postsovětských zemích jsou na stadionech občas nestandardní podmínky. Nemohly ani ty přispět k neobvyklému průběhu testu?
„Ne, tam jezdí cizí komisaři. To nemohli dělat Bělorusové. I naši komisaři jezdí od Ázerbájdžánu po Portugalsko. Určitě to nebyli domácí."

Taye Taiwo (vlevo), gólman Marco Amelia a Philippe Mexés z AC Milán ve vzdušném souboji s plzeňskými Vladimírem Daridou a Davidem Bystroněm (vpravo)
Taye Taiwo (vlevo), gólman Marco Amelia a Philippe Mexés z AC Milán ve vzdušném souboji s plzeňskými Vladimírem Daridou a Davidem Bystroněm (vpravo)

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud