31. prosince 2011 • 04:59

Plzeňský Bystroň je v ohrožení. Nahradit by ho mohl Řepka!

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nikdo si nepřeje, aby lednová analýza vzorku B potvrdila, že obránce Plzně David Bystroň před zápasem v Borisově užil zakázanou látku. Zkušenost však mluví spíš pro „černou“ variantu. Pokud nastane, bude to rána pro Bystroně i pro Viktorii, po Petru Jiráčkovi, který odešel do Wolfsburgu, by přišla o dalšího klíčového muže.



Experti v tomto případě navrhují řešit věc z cizích zdrojů, ukazují na slávistu Latku, teplického Smejkala, nezavrhují ani sparťana Řepku!

V létě řešili přebytek stoperů, v nadcházejících týdnech můžou mít v Plzni opačné starosti. V případě, že i vzorek B obránce Davida Bystroně bude obsahovat nedovolenou látku, ocitne se Viktoria v situaci, s níž ani trochu nepočítala. Na jaře ji čeká útok na poháry, účast v play off Evropské ligy, na možnou ztrátu obránce by musela reagovat. Jak?

„Plzeň by musela hledat jinde, stopeři, co jsou v Plzni, kvalit Bystroně nedosahují,“ tvrdí trenér Stanislav Levý, kouč albánského mistra Korce.

Trenér Viktorie Pavel Vrba by měl na výběr ze tří jmen. František Ševinský, který naposledy výtečně zaskočil v Borisově za vykartovaného Mariána Čišovského, z hostování se vrátí dvojice Aleš Neuwirth, Miloš Brezinský.

Jenže v očích Vrby nejsou těmi, na které by sázel. Proto by byla pravděpodobnější varianta poohlédnout se jinde. Na případný transfer by však nebylo příliš času, kluby by navíc jistě využily situace a tlačily Viktorii ke zdi, cenu by šponovaly vzhůru.

Tato věc by odpadla v případě Tomáše Řepky, který rozvázal smlouvu se Spartou, je volným hráčem. Netají se, že chce ukázat, že Sparta udělala chybu, angažmá v Plzni by se mohl letenským „revanšovat“. Navíc by to neměl z Prahy daleko.

David Bystroň a Daniel Kolář opouštějí hřiště po prohře s BarcelonouFoto Reuters
„Nabízí se to, vyloučit se to nedá. Je to jistá varianta, samozřejmě jako překlenovací na kratší období,“ připouští trenér Vlastimil Palička. „Mohl by být problém s jeho emocemi, říká o sobě, že je kovaný sparťan. Ovšem na druhou stranu by Řepka nebyl první, kdo by přišel do Plzně ze Sparty,“ naráží Palička s úsměvem na fakt, že ve Viktorii se to bývalými hráči z Letné jen hemží.

„Pokud budou hledat náhradu, budou hledat podobné hráče. Myslím, že Řepka je jiný typ než Bystroň. Najít alternanta by bylo těžké,“ myslí si Levý.

„V lize jsou jména, která by přicházela v úvahu, ale kluby je nepustí. Třeba Jiří Jarošík,“ podotýká Palička. To je i případ slávisty Martina Latky, který je pro Levého číslem jedna. „Má mezinárodní zkušenosti i dobrý věk. Ovšem nedovedu si představit, že by ho Slavia pustila.“

Kouč reprezentační „17“ a „18“ Josef Csaplár by zase ukázal na teplického Michala Smejkala. „Předně musím říct, že Davida Bystroně znám, přeji mu, aby se prokázalo, že je to všechno nesmysl. Nicméně na otázku možné alternativy říkám jméno Michal Smejkal.“

V úvahu by připadal i sparťan Erich Brabec. Na Letné mu vyprší smlouva v červnu, nepředpokládá se, že by mu Sparta nabídla prodloužení. „Je fotbalový, obounohý, má dobrou rozehrávku. Rychlost a věk však hraje proti němu,“ tvrdí Levý.

Pro Paličku by byl variantou i mladoboleslavský Václav Procházka, který pochází z Plzně, navíc Viktoria o něj měla nedávno zájem. „Úplně nejlepší by však bylo, kdyby se kauza s dopingem ukázala jako chyba,“ uzavírá Palička.

Případní náhradníci
Tomáš Řepka
Věk: 37 let
Klub: bez angažmá, skončil ve Spartě
Schůdná varianta do léta.

Michal Smejkal (Teplice)
Věk: 25 let
Klub: Teplice
V Plzni už působil, má ideální věk.

Václav Procházka (Mladá Boleslav)
Věk: 27 let
Klub: Mladá Boleslav
Pochází z Plzně, Viktoria o něj nedávno projevila zájem.

Erich Brabec
Věk: 34 let
Klub: Sparta
Končí mu v létě smlouva, vhodný na překlenovací období.

Martin Latka
Věk: 27 let
Klub: Slavia
Zkušený stoper, Slavia by ho však stěží pustila.

David Bystroň byl u míče první
David Bystroň byl u míče první


Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud