Stanislav Hrabě
14. února 2012 • 04:59

Brakování? Ne, dobrý kšeft: Talentovaní mladíci mizí do zahranicí

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší mladší dorostenci českého fotbalu za rok 2011 zapózovali začátkem ledna při slavnostním vyhlášení fotografům, během měsíce dva z nich zmizeli v zahraničí. Zlatý Dominik Mašek z Příbrami do Hamburgeru SV a třetí Stefan Simič ze Slavie Praha do FC Janov. Český fotbal je brakován, vzdychají odborníci. Je to dobrý obchod – namítají kluboví manažeři.



Jeden si zapsal v české lize jen pár startů, ovšem i rekord nejmladšího hráče, druhý ji nepoznal vůbec. A už jsou oba, Dominik Mašek i Stepan Simič, velcí talenti a členové mládežnických reprezentačních výběrů, v zahraničí.

Fandové se cítí ochuzeni, že je neuvidí, ale pokladny především menších klubů bobtnají. Neplnoletý fotbalista je dobré zboží.

„Nikdo mi doma takové peníze za něj nedá,“ obhajuje příbramský boss Jaroslav Straka prodej nejlepšího mladšího dorostence za rok 2011 Dominika Maška do německého Hamburku za 25 milionů korun. „Nějaké peníze přijdou hned, další splátka v létě. My z toho žijeme,“ dokládá.

S výchovou mladíků má Příbram bohaté zkušenosti. Frejlach, Rajtoral, Pilík, Fantiš, Klesa – to jsou hráči, které středočeský klub poslal za poslední léta do jiných českých klubů.

Mašek a Milan Mišůn, jenž před třemi lety už ve věku plnoletosti zamířil do Celtiku Glasgow, rozpočet posílili mnohem víc. „Ten rozdíl je výrazný, až trojnásobný,“ upozorňuje Starka.

932241:gallery:true:truePotíž u nezletilých mladíků je ta, že musí být pod profesionální smlouvou, jinak jako amatéři odcházejí jen za výchovné. „To se nám přihodilo loni v létě s brankářem Zimou,“ vzdychá ředitel královéhradeckého klubu Richard Jukl.

„Odmítl ji podepsat na doporučení manažera a byl pryč,“ přibližuje osud účastníka MS do 17 let v Mexiku, jenž hostoval ve Slavii Praha. Jako hráč bez profesionální smlouvy byl lákavější pro kupce a manažer měl větší provizi.

I Jukl si však prodej mladíků přímo do zahraničí pochvaluje. „Trh je přesycený hráči z jiných kontinentů, venku chtějí jen perspektivu,“ tvrdí.

Prodej osmnáctiletého Jana Hableho v roce 2007 do italské Fiorentiny za 20 milionů je dosud největší hradecká trefa, kterou snad až letos překoná reprezentant Václav Pilař s plzeňskou participací.

U větších klubů je to ovšem poněkud jiné. „Vyhověli jsme přání hráče, který si chtěl vyzkoušet zahraniční angažmá,“ zní ofi ciální prohlášení Slavie, která přišla o nadějného stopera Simiče.

Simič zamířil do ItálieFoto slavia.cz
Představu, že by si reprezentanta do 17 let podržela a prodala ve vyzrálém věku za větší sumu, rozmetala klauzule ve smlouvě, která uváděla přestupovou částku na půl milionů eur (13 milionů korun). Italové z Janova se divili, proč je tak nízká, ale co je na papíře, platí.

Prodej mladíků přes nářky fanoušků či metodiků, kteří upozorňují, že v silnější konkurenci se rychleji vytrácejí, což potvrzují neřídké návraty těchto hráčů zpátky do českého fotbalu, se pořád vyplácí.

Stačí připomenout předloňský odchod olomouckého stopera Tomáše Kalase do Chelsea. Sto milionů korun, jež za něj Sigma utržila, zvysoka převyšuje její roční rozpočet.
Tomáš Pekhart v dresu Norimberku při zápase proti HannoveruFoto Profimedia.cz

Přestupy reprezentantů mládežnických výběrů do ciziny za poslední roky
ROK JMÉNO VĚK ODKUD KAM CENA
(mil. Kč)
2012 Dominik Mašek 16 Příbram Hamburk (Německo) 25
2012 Stefan Simič 17 Slavia FC Janov (Itálie) 13
2011 Lukáš Zima 17 Hradec
FC Janov (Itálie) zdarma
2010 Tomáš Kalas 17 Olomouc Chelsea (Anglie) 100
2010 Luboš Adamec 16 Svr. Brno Juventus (Itálie) zdarma
2009 Filip Rozsíval 16 Olomouc Hamburk (Německo) zdarma
2008 Milan Jirásek 16 Sparta Inter Milán (Itálie) 13
2008 Marek Kysela 16 Plzeň Inter Milán (Itálie) 3
2007 Vojtěch Machek 17 Sparta Feyenoord (Niz.) 2
2007 Jan Šebek 16 Tachov Chelsea (Anglie) 0,5
2006 M. Štěpánek 16 Olomouc Hamburk (Německo) 20
2006 Tomáš Pekhart 17 Slavia Tottenham (Anglie) 30
2006 Marek Štěch 16 Sparta West Ham (Anglie) 10

Tomáš Pekhart se raduje ze svého gólu proti Leverkusenu. V bundeslize se trefil poprvé od října
Tomáš Pekhart se raduje ze svého gólu proti Leverkusenu. V bundeslize se trefil poprvé od října

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud