27. prosince 2012 • 12:01

Opět sparťanem! Rok začal ve Slavii, teď si Straka oblékl rudý dres

Autor: pta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devět měsíců po odchodu z postu trenéra Slavie si na sebe znovu navlékl rudý dres. František Straka si zahrál za výběr Sparty, která ve středu na Vánočním turnaji internacionálů obsadila druhé místo.



Ještě minulý rok ve stejnou dobu by podobné gesto od bývalého reprezentačního obránce vyvolalo mnohem ostřejší reakci. Tehdy patřil Straka na černou listinu v táborech fanoušků. Ve Spartě ho obviňovali ze zrady jejich klubu, ke kterému měl "Franz" silné vazby coby bývalý hráč a trenér, mezi slávisty ho ze stejného důvodu neuznávali příznivci sešívaných jako jeden ze symbolů nenáviděného rivala.

Podobnou vlnu nenávisti český fotbal snad nikdy nenažil. Proti Strakovu působení ve Slavii se pořádaly protestní průvody, tribuny byly obsypané odsuzujícími transparenty a neznámí vandalové dokonce Strakovi poničili dům. Proto se Straka sám rozhodl trenérské působení v Edenu ukončit a rezignoval jen dva týdny před očekávaným derby.

V červnu pak přiznal, že by podobné angažmá znovu rozmyslel. „Litovat se nemá ničeho, je to obrovská zkušenost. Kdybych však věděl, co nastane, co to bude obnášet, tak bych tento krok nejspíš neučinil,“ řekl tehdy v rozhovoru pro deník Sport.

Nyní je situace o mnoho klidnější. I nenávist fanoušků podle něj opadla. „Mám už zaplaťpánbůh klid a doufám, že to tak bude pořád,“ řekl k tomu Straka během Eura. A i svoji klubovou příslušnost má znovu vyjasněnou. „Mohu nahlas říct, že jsem sparťan, vždycky jsem se k ní hlásil a sparťan budu celý život. Sparta mi dala to, co mi jiný klub už nedá a přeju jí jen to nejlepší.“

František Straka při jednom ze soubojů během finálového zápasu s Duklou
František Straka při jednom ze soubojů během finálového zápasu s Duklou

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud