30. května 2007 • 00:00

Žák bude trénovat Most

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová liga sice skončila, ale klubové sekretariáty se nenudí. V Mostě po odchodu Ščasného našli nového trenéra a v Liberci naopak pokračují v čistkách.



Nástupcem Zdeňka Ščasného u fotbalistů Mostu se stal jednačtyřicetiletý Robert Žák, který dosud působil jako šéftrenér mostecké mládeže. Informoval o tom šéf severočeského klubu Petr Kabíček, podle kterého Žák podepíše v nové funkci roční kontrakt. Most měl původně vést i v příští sezoně Ščasný, který se ale po skončení ligy rozhodl klub na vlastní žádost opustit. Od první chvíle se spekulovalo, že klubové vedení přivede místo něj méně zkušeného kouče. Ten by lépe přijal za vlastní strategii sázení na mladé hráče, kterých má klub díky příchodu řady zahraničních fotbalistů dostatek. Volba proto padla na Žáka, který má zatím jen minimální prvoligové zkušenosti, ale v klubu působí v roli ředitele úseku mládeže. Jako hlavní kouč Žák působil pouze ve dvanácti utkáních v Českých Budějovicích, kam přišel na podzim místo Pavla Tobiáše. Ale jeho tým pouze jednou vyhrál a sezonu ani nedokončil, protože už v průběhu jarní části ho vystřídal František Cipro. Strakonický rodák během své hráčské kariéry nastupoval za České Budějovice, Hradec Králové, Slavii i Příbram, kde později začínal jako asistent trenéra. Jako hráč nějaký čas působil také v Portugalsku. Zatím nebylo rozhodnuto o tom, kdo bude vykonávat funkci Žákových asistentů. "Realizační tým se bude tvořit v příštích dnech," oznámil Kabíček. V Liberci realizační tým právě tvoří, ale čtvrté místo Slovanu ve skončeném ročníku fotbalové ligy má za následek odchod už druhého klíčové muže severočeského klubu. Po úterní rezignaci Vítězslava Lavičky ve čtvrtek skončí ve funkci také sportovní ředitel Ladislav Maier. Oznámil to mluvčí Severočechů Lukáš Váňa. Maierův nástupce bude znám během několika týdnů. Jednačtyřicetiletý Maier přišel do Liberce, v němž před lety působil úspěšně jako brankář, v červenci 2005 a byl u toho, když se před rokem stal tým mistrem české nejvyšší soutěže. Letos ale kritici přičítali bývalému reprezentantovi špatnou přestupovou politiku klubu. Liberecký v zimní pauze přišel o řadu hráčů, navíc odchody nebyly vždy zcela konzultovány s trenérem Lavičkou. Liberečtí pak v závěru sezonu doplatili na slabý hráčský kádr a v posledním kole se místo útoku na titul propadli na čtvrté místo, které znamená pouze účast v Poháru Intertoto.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud