1. června 2007 • 00:00

Reprezentanty čeká derniéra v chrámu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro poslední zápas jarní sezony si čeští fotbalisté nemohli vybrat lepší kulisy. Jejich sobotní duel s Walesem bude hostit moderní fotbalový chrám s názvem Millenium.



Pro poslední zápas jarní sezony si čeští fotbalisté nemohli vybrat lepší kulisy. Jejich sobotní duel s Walesem bude hostit moderní stadion Millenium, který v posledních letech proslul především jako fotbalový chrám, kde byli korunováni vítězi anglických pohárových soutěží. Cardiff tuto roli převzal na dobu, než v Londýně vyroste nové Wembley. To mělo premiéru při nedávném finále Anglického poháru, ale ještě předtím se hrálo v Cardiffu o Ligový pohár. Únorové utkání proti sobě svedlo Arsenal a Chelsea, v jejichž dresu se představili i Tomáš Rosický a Petr Čech. To bylo na delší čas zřejmě poslední velké fotbalové představení, při kterém bylo zcela vyprodáno. V budoucnu se zde budou hrát už jen zápasy waleské reprezentace, k některým zápasům si ho možná vypůjčí místní fotbalový klub, který přišel letos o postup do Premier League, přestože měl slibný podzimní rozjezd. Jenže sportovní chrám, postavený v roce 1999 v Arms Parku v sousedství menšího ragbyového stadionu, se nemusí bát o své využití. Jde o plně multifunkční arénu, kde jsou doma především ragbisté. Šišatý míč má ve Walesu stále více příznivců než fotbal. Největší nápor se očekává letos v září, kdy se ragbyové mistrovství světa uskuteční ve Francii, ale čtyři zápasy se budou hrát právě i v Cardiffu. A zvlášť o zápasu Wales - Austrálie domácí fanoušci vedou vášnivé diskuse v místních hospodách už nyní. Ale Millenium, jehož výstavba stála 126 milionů liber, by neuživilo ani ragby. A tak se zde co chvíli pořádají koncerty; už za měsíc se na stadionu představí Rod Stewart, v říjnu rozezvučí sportovní chrám tóny skupiny Police. Na své si přijdou také motorističtí fandové, protože tradičně se zde pořádají závody v ploché dráze a v září 2005 se zde jela i rychlostní zkouška světového šampionátu v rallye. Pořádání rozličných akcí si zde mohou dovolit, protože stadion je připraven i na nestálost podnebí. Vysunovací střecha dokáže arénu proměnit v uzavřenou halu během dvaceti minut. Češi se zde představí už podruhé. Před pěti lety v Cardiffu uhráli pod trenérem Karlem Brücknerem v přípravě bezbrankovou remízu. Na rozdíl od tehdejšího zápasu je může těšit, že už dávno neplatí pravidlo, že tým z kabiny na jižní straně stadionu prohrává. Od té doby byla tato pověra už několikrát porušena, byť to je šatna určena hostujícím týmům. Naposledy se zde ukázali ve skvělém světle Slováci, kteří Wales v říjnu porazili 5:1.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud