8. června 2013 • 20:27

Jankulovského benefice vyprodala Bazaly: 8 gólů a víc lidí než na Italy!

Autor: qp, riš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE | Nevšední zážitek, téměř 20 000 diváků v ochozech, na trávníku hvězdy českého a italského fotbalu. Řeč ovšem není o páteční kvalifikační bitvě Česka s Itálií, nýbrž o benefici Marka Jankulovského, která proběhla v sobotu večer na ostravských Bazalech.



Vítěz Ligy mistrů a Fotbalista roku 2007 se v 36 letech slavnostně rozloučil s tím, co celý život miloval. A to ve velkém stylu: na Bazaly dorazilo dokonce téměř o 1500 lidí víc než v pátek na Letnou na Italy (18 235)!

Aby ne, vždyť se po devíti letech znovu sešel kompletní bronzový tým z evropského šampionátu v Portugalsku. Nedvěd, Baroš, Poborský, Koller, Rosický… Ti všichni svého času děsili fotbalový svět, na střídačce tomu velel Karel Brückner, jenž se na ni v sobotu postavil znovu. Nostalgie…

Marek Jankulovski s manželkou, rodiči a dcerami při rozlučce na Bazalech
Marek Jankulovski s manželkou, rodiči a dcerami při rozlučce na Bazalech

Marek Jankulovski sezval do svého výběru spoluhráče z Baníku, z národního týmu i z AC Milán. Ve středu zálohy se tak v neopakovatelné kombinaci sešli technik Radek Slončík s bijcem Gennarem Gattusem, před Vítem Baránkem zase nastoupila stoperská dvojice Radoslav Kováč, Giuseppe Favalli.

„Je to jen důkaz toho, jaké vztahy jsme tehdy v týmu měli a jak byl Marek Jankulovski pro všechny důležitým článkem toho mužstva,“ řekl Pavel Nedvěd, kapitán někdejší slavné Brücknerovy jedenáctky. „Kdybych šel někdy do války, Marka bych si vzal s sebou,“ prohlásil dokonce Gennaro Gattuso.

A fotbal? Na hřišti to vůbec nebyla nuda. Za 70 minut padlo 8 branek, dvakrát se prosadil třeba zachránce ostravského jara Milan Baroš, nebo současný sportovní manažer Viktorie Plzeň Pavel Kuka.

Za retro národní tým (od začátku nastoupili i jeho současní členové Petr Čech a Tomáš Rosický) se trefil i loučící se Jankulovski, který si zahrál za oba celky. „Nemám, co bych dodal. Děkuji všem, kteří za mnou do Ostravy přijeli,“ hledala ostravská legenda po skončení šou složitě slova.

Když na samém konci předával před zraky všech přítomných dres svému otci Pandovi, slzy se draly do očí snad všem, kteří se na ten výjev dívali. I trenéru Brücknerovi. „Ještě jednou: moc děkuju všem,“ pronesl Jankulovski, když Bazaly opouštěl.

Benefice Marka Jankulovského v Ostravě (2x35):

Tým Marka Jankulovského-Česko (Euro 2004) 4:4 (2:2)

Branky: 2. a 37. Kuka, 35. Samec, 45. Poštulka – 27. a 33. Baroš, 49. Jankulovski, 60. Nedvěd. Rozhodčí: Jirků. Diváci: 19 600 (vyprodáno).

Tým Marka Jankulovského: Baránek – Látal, Kováč, Favalli, Antonini – Lukeš, Gattuso, Slončík, Jankulovski – Kuka, Svěrkoš – střídali Samec, Poštulka, Sivok. Trenér: Lička.
Euro 2004: Čech – Grygera, Bolf, Galásek, Ujfaluši – Poborský, Nedvěd, Rosický, Šmicer – Baroš, Koller – střídali Lokvenc, Plašil, Týce, Hübschman, Heinz, od 40. Jankulovski. Trenér: Brückner.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud