5. srpna 2013 • 12:46

Fotbalové hvězdy na Gay Pride. Tančil i nizozemský kouč Van Gaal

Autor: ČTK, iSport.cz, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý trenér italské reprezentace Marcelo Lippi si myslí, že ve fotbale není pro gaye místo - stejně jako současný kouč Brazilců Luis Felipe Scolari. V Nizozemí zastávají opačné názory. Důkazem je účast významných fotbalových osobností při víkendovém průvodu Gay Pride v Amsterdamu.



Na speciální fotbalové lodi vypravené Nizozemským fotbalovým svazem, která proplouvala po jednom z amsterdamských kanálů, jste zahlédly mnoho známých tváří. Mezi nimi třeba trenéra nizozemské reprezentace Loise van Gaala, či bývalé hvězdy Patricka Kluiverta a Ronalda de Boera.

Bývalý nizozemští fotbalisté Aaron Winter, Ronald de Boer, Pierre van Hooijdonk a Michael Mols na Gay Pride v Amsterdamu
Bývalý nizozemští fotbalisté Aaron Winter, Ronald de Boer, Pierre van Hooijdonk a Michael Mols na Gay Pride v Amsterdamu

"Chceme vyslat signál, aby světový fotbal přijal skutečnost, že v něm mají právo působit i homosexuální hráči," prohlásil Van Gaal, než se zapojil do slavnosti za zvuků hlasité taneční hudby, které se zúčastnily desetitisíce lidí. Na mnoha budovách byly vyvěšeny duhové vlajky.

Globálně není ve fotbalovém prostředí přístup k homosexualitě zdaleka tak tolerantní, jako předvedli v Nizozemsku. Přesto se situace pozvolna mění.

Letos v květnu nastoupil v zámořské MLS za LA Galaxy Robbie Rodgers, který se předtím jako první sportovec v zámořských profesionálních soutěžích, přiznal k homosexuální orientaci. A od diváků sklidil velký aplaus.

Změní se konzervativní pořádky v nejbližší době i v Evropě? V Nizozemsku k tomu mají nakročeno. Tolerance homosexuality je pro Nizozemce jedním z důvodů hrdosti na svou zemi. Jako první na světě v roce 2001 legalizovali sňatky homosexuálů.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud