25. září 2013 • 14:18

Bicanův syn: Slavii u hrobu nechci. Řebíček se neukázal

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Významný den Josefa Bicana, od jehož narození dnes uplynulo 100 let, výrazně narušily spory mezi jeho milovaným klubem Slavií Praha a Bicanovým synem Ivanem. Ten se nevybíravě pustil do majitele Aleše Řebíčka a dalších lidí ve vedení červenobílého klubu, za který Bican nasázel stovky gólů. Na svůj obřad je nepozval a stejně tak odmítl jejich nabídku zúčastnit se o hodinu později aktu uspořádaným Slavií.



Pamětní den Pepiho Bicana byl kvůli neshodám rozdělen do dvou částí. V 11 hodin k hrobu slavného kanonýra na pražském Vyšehradě dorazil syn Ivan a zástupci z FAČR, včetně reprezentačního trenéra Josefa Pešiceho a manažera Vladimíra Šmicra, kteří ho společně uvedli do Síně slávy českého fotbalu.

V poledne se před hrobem tato skupina vystřídala se zástupci Slavie. Ti dlouho postávali za plotem a dívali se, jak Ivan Bican poskytuje rozhovory novinářům. Trapný okamžik nastal, když se vydali k hrobu jeho otce a střetli se. V ten moment nevěděli, co si říct. „Dobrý den. A bohužel nashledanou. Já už končím,“ utrousil Bican mladší směrem ke Stanislavu Vlčkovi a mluvčí klubu Soně Nouzákové.

Josef Bican by 25. září oslavil 100. narozeniny. Fotbalová asociace ho při té příležitosti uvedla do Síně slávy. Syn Ivan na ceremoniálu u hrobu svého otce nechtěl žádné představitele Slavie...
Video se připravuje ...

„Nepřál jsem si, aby červenobílé barvy zde byly zastoupeny a způsobily nedůstojnost tohoto dne. Nechci škodit klubu, ale nelíbí se mi, jakým stylem ho řídí lidé ve vedení,“ vysvětlil Bican, proč svoji vzpomínku na otce nespojil se slávisty.

Významný den Josefa Bicana, od jehož narození dnes uplynulo 100 let, výrazně narušily spory mezi jeho milovaným klubem Slavií Praha a Bicanovým synem Ivanem. Ten se nevybíravě pustil do majitele Aleše Řebíčka a dalších lidí ve vedení červenobílého klubu.Foto Barbora Reichová SPORT
Na mysli měl především majitele klubu Aleše Řebíčka, který se ani na jednom z obřadů na Vyšehradě neukázal. Proč? To se neví. „Za Slavii měl dorazit generální ředitel Jaromír Šeterle, ale bohužel je zdravotně indisponován. Hodně ho to mrzí,“ vyhnula se přímé odpovědi mluvčí Nouzáková, kterou doprovázel herec a režisér Jan Kačer, Stanislav Vlček a další bývalí hráči klubu. Šeterle se nicméně objevil o hodinu později na tiskové konferenci před derby, živý a zdravý.

Hádky mohl vyvolat spor o trofeje po Josefu Bicanovi. Jeho syn je údajně chtěl Slavii prodat, ale k dohodě nedošlo. A teď se bojí, že by hodnotné fotbalové památky mohl někdo ukradnout.

„To nechci vytahovat na světlo, protože tato věc je složitější. Josef Bican si nezaslouží, aby se tento den řešily žabomyší rozmíšky. Ještě před měsícem bylo všechno jinak. Pan Bican zval mě, Řebíčka i Šeterleho k sobě do bytu na osobní návštěvy. Ale zkrátka změnil názor z nějakého důvodu. Jeho volba,“ odvětila Nouzáková.

Bican mladší vyzval vedení Slavie, aby odstoupilo. Nelíbí se mu jeho skryté zájmy i to, jak se zachovalo k odvolanému manažerovi pro sportovní rozvoj Luboši Kubíkovi. „Za něj a pana Kusého se atmosféra trošku zlepšila, ale byla to celé jenom hra. V angličtině bych to nazval slovíčkem ‚bullshit‘. Ti lidé (Řebíček a spol.) nikdy nechtěli Slavii pomoct,“ uvedl.

I proto má jisté pochopení k nedělnímu incidentu, kdy fanoušci v kuklách napadli hráče po prohře s Jabloncem. „Nesouhlasím s násilnostmi, ale na hrubý pytel patří hrubá záplata,“ vyjádřil svůj názor Ivan Bican. „Někdy je hněv lidu pochopitelný.“

Herec a režisér Jan Kačer právě čte svůj projev adresovaný Josefu Bicanovi do nebe.
Herec a režisér Jan Kačer právě čte svůj projev adresovaný Josefu Bicanovi do nebe.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud