15. prosince 2013 • 04:40

Z repre bezdomovcem. Chovanec trénuje bez maturity, říká Janečka

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako jeden z mála Čechů v historii dal fotbalistům Brazílie gól na jejich půdě, válel za Brno i vršovické klokany. Petr Janečka si ale v posledních letech vyzkoušel, jaké je to sedět za mřížemi, bydlet ve favoritu, nebo být bezdomovcem. Uvažoval o sebevraždě, ale teď je z nejhoršího venku. Rád by se stal trenérem mládeže, jenže škraloup z minulosti ho vždy dožene a zabrzdí.



V těžké chvíli se snaží si přivydělat fotbalem, hraje za staré gardy. Chuť by měl i do trénování mládeže.

„Zkoušel jsem to, ale nejde to. Vždycky se ozve se nějaký otec, že jsem kriminálník, bezdomovec, že jeho syna trénovat nebudu. Dává do klubu 100 tisíc ročně. Co udělají? Vezmou si peníze…,“ vykládá šestapadesátiletý Janečka.

Přitom by mohl získat i profilicenci, má totiž maturitu, což je podmínka. „Tedy podmínka. Jsou i výjimky, jako Pepa Chovanec. Nemá maturitu a dělá trenéra,“ usmívá se Janečka, který ve Zlíně vychoval jedenáct ligových fotbalistů včetně reprezentanta Zdeňka Grygery.

Zabezpečit do konce života se nestačil ani při zahraničním angažmá, kdy si zahrál v belgickém druholigovém Racingu Brusel. Tam byl prodán za tehdejších 200 000 marek, z nich neviděl nic. „Když jsem přišel za šéfem Pragosportu Vackem, tak mi řekl - ty vole, buď rád, že jsme tě vůbec pustili ven,“ vzpomíná.

Nejvíc jej trápí, že se s ním přestala bavit rodina. „Byl jsem bezdomovec, bydlel jsem v autě, styděli se za mě. Když mě viděli, jak postávám před Kauflandem, raději šli druhým vchodem, nebo čekali, až odejdu,“ říká smutně.

Neví ani, kolik má vnoučat. „Když se dcery ptám, co říká dětem, když se ptají na druhého dědu… Druhý děda umřel. Ani děti od syna mě neznají,“ krčí rameny. Moc rád by to změnil, to je jeho sen. „Přál bych si, abych viděl děti a vnoučata.“

Celý rozhovor s Petrem Janečkou čtěte v Nedělním Sportu.

Petr Janečka ve vrcholné formě zářil v reprezentaci, po letech ale spadl na dno. Byl ve vězení, žil jako bezdomovec. Teď by si troufal na trénování mládeže, vždy ho ale zastaví škraloup z minulosti
Petr Janečka ve vrcholné formě zářil v reprezentaci, po letech ale spadl na dno. Byl ve vězení, žil jako bezdomovec. Teď by si troufal na trénování mládeže, vždy ho ale zastaví škraloup z minulosti

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud