Pavel Kalouš
22. dubna 2014 • 15:31

Praha zamítla EURO 2020. Je to diletantismus, vysvětlil primátor

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sen o pořádání EURO 2020 v Česku zhasl. Radní Prahy definitivně odmítli podepsat smlouvu s FAČR, která je nutná k podání kandidatury. Důvodem je obava, že vlastník Edenu nemá zajištěné peníze na rozšíření stadionu. „Je to špatně odvedená práce a diletantismus,“ prohlásil na adresu Pelty a spol. pražský primátor Tomáš Hudeček.



Smlouva s pražským magistrátem, který měl dát celé akci záruky, byla poslední velkou překážkou, aby FAČR stihla páteční termín uzávěrky pro podání všech podkladů kandidatury. Teď má ale smůlu. „Nemáme záruku finančního krytí,“ vysvětlil radní Lukáš Manhart.

Praha se totiž bojí, že by v případě finančních problémů při nutné rekonstrukci Edenu, který by se kvůli pořádání EURO musel rozšířit na 35 tisíc míst, musela chybějící peníze zaplatit ze svého. Rekonstrukce vršovického stadionu by přitom spolkla zhruba miliardu korun.

„FAČR tvrdí, že má zajištěné prostředky, ale my o tom nemáme žádný důkaz. V pátek mi mailem přišel dokument, ve kterém jistý subjekt se sídlem ve Spojeném království vyjadřuje vůli dát na rekonstrukci 36,4 milionů eur (zhruba miliarda korun), ale je to pouze vůle, nikoliv záruka. Osobně s námi FAČR jednala naposledy před třemi měsíci,“ dodal Manhart.

Praha údajně s asociací tehdy jednala o variantě stavby národního stadionu na Strahově a o tom, že se šéf FAČR Miroslav Pelta na poslední chvíli rozhodl pro záložní v podobě rozšíření Edenu, se údajně vedení magistrátu dozvědělo až z médií.

„Už tehdy jsem z nich měl pocit, že se snaží získat do Česka EURO, ale že úplně přesně neví, co dělají,“ opřel se do FAČR primátor Hudeček. „Ubezpečili jsme je, že uděláme maximum, abychom pořádání EURO podpořili, ale tři měsíce se nic nedělo,“ dodal Hudeček.

Podle něj za fiasko české kandidatury může liknavý přístup FAČR. „Nikdo s námi nejednal a my nemůžeme reagovat jen na mediální tlak. Je to špatně odvedená práce a diletantismus,“ ohradil se Hudeček.

S tím vedení FAČR nesouhlasí. "Chceme se zásadně ohradit proti nařčení z diletantismu, protože celý projekt byl vypracován ve spolupráci s renomovanými společnostmi, které měly na starosti i přípravu kandidatur pro ME 2012 a MS 2022," prohlásil předseda FAČR Miroslav Pelta.

Odmítnutí vedení pražského magistrátu považuje za chybu. "Dnešní rozhodnutí magistrátu je ztrátou pro Prahu, celou Českou republiku a především její fotbalové příznivce.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud