Jan Podroužek
2. května 2014 • 07:50

Mladí Češi dobývali turnaj slavného „Čechonizozemce“ a stříbrného z MS 1974

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z EINDHOVENU | Poprvé po dlouhé době se propojilo to, co naposledy před téměř 70 lety patřilo přirozeně k sobě. Doktor František Fadrhonc a Česko (Československo). Než rodák z Nymburka, úspěšný a novátorský trenér emigroval do Nizozemska, cepoval mladé fotbalisty a vychovával začínající kouče v Praze. Na konci dubna přijela na jeho memoriál do Eindhovenu i neoficiální česká reprezentace do 14 let. V konkurenci domácího elitního výběru a sestavy Skotska jednou vyhrála a třikrát prohrála.



Získal nizozemský titul s Tilburgem. Amatérský holandský nároďák předělal na tým elitních hvězd s Johanem Cruijffem, Johanem Neeskensem a Johnnym Repem a pak s ním dosáhl na stříbro na mistrovství světa 1974 v Německu. Do fotbalové historie „oranžové“ země se František Fadrhonc tak silně otiskl, že rok po jeho smrti začal na popud jeho pozůstalých a národního fotbalového svazu probíhat od léta 1982 turnaj s jeho jménem. Dr. Fadrhonc toernooi.

Koná se každoročně na konci dubna a účastní se ho výběry chlapců a děvčat do 14 let. Vždy v jiném městě. Tohle byl jeho 33. ročník a hrálo se v tréninkovém centru PSV Eindhoven. Po spolupráci nizozemské a české fotbalové asociace na něj poprvé přijela i neoficiální reprezentace Česka.

Všechny výsledky:

ČR – Nizozemí 1:3

Nizozemí – Skotsko 1:1

ČR – Skotsko 2:0

Skotsko – ČR 2:0

Skotsko – Nizozemí 1:2

Nizozemí – ČR 3:0

Ve dvou zápasech s Nizozemci Češi dvakrát prohráli – 1:3 a 0:3. Se Skotskem si to vrátili 2:0 a 0:2. Víc než výsledky byla ale důležitější samotná účast. Mladí chlapci ze Sigmy Olomouc, Ostravy nebo Příbrami poznali daleko rychlejší a silovější způsob hry svých zahraničních vrstevníků. A vedle toho si osvojili i jméno nymburského rodáka, který stál za vznikem legendárního totálního fotbalu.

„Turnaj byl velice zajímavou konfrontací národních týmů této žákovské věkové kategorie. Vůbec historicky první česká reprezentace U14, utvořená v krátkém časovém období speciálně pro tento turnaj herně určitě nezklamala, i když se výsledkově tolik nezadařilo,“ shodli se při hodnocení trenéři Milan Kormaník a Radim Zajíc.

Nominace ČR U14:

Jan Vyklický - SFC Opava

Ondřej Barták - FK Kolín

Martin Vybíral - SK Sigma Olomouc

Karim Boukhatem - SK Sigma Olomouc

Michal Brabec - FC Baník Ostrava

Marek Šíma - 1. FK Příbram

David Doležal - FC Hradec Králové

Adam Podešva - FC Baník Ostrava

Vasil Kušej - FK Ústí nad Labem

Filip Kaloč - FC Baník Ostrava

Tomáš Zlatohlávek - SK Sigma Olomouc

Daniel Grygar - SK Sigma Olomouc

David Píchal - Prostějov

Tomáš Ostrák - MFK Frýdek-Místek

Matěj Majka - FK Baník Sokolov

Michael Hönig - Povltavská FA

Vojtěch Šilhan - FK Baník Most 1909

Petr Janota - 1. FK Příbram

Trenéři:

Milan Kormaník, Radim Zajíc

Masér:

Richard Bönisch

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud