2. září 2014 • 22:10

Český fotbal jde do útoku. Rosický zve děti: Pojďte hrát fotbal!

Autor: René Machálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český fotbal jde do útoku. Jeho vedení začíná realizovat plán, který má oslovit tisíce dětí a získat je pro fotbal. Nejde tedy o to, složit konkrétního soupeře na lopatky, cílem je přesvědčit děti, že fotbal je tím nejlepším sportem, kterému se mají věnovat. Informační kampaň „Můj první gól“ a projekt „Měsíce náborů“, do nějž se zapojí kluby z celé republiky, mají přilákat nové naděje, z nichž v budoucnu vyrostou třeba hvězdy typu Tomáše Rosického. Kapitán české reprezentace a záložník Arsenal je patronem projektu.



Fotbalová asociace má velký plán. Informační kampaň „Můj první gól“ stejně jako „Měsíce náborů“, kterými jsou září a květen, mají v první řadě pomoci rozšířit členskou základnu FAČR. A to o tisíce nových fotbalistů.

„Protože rodiče přihlašují své ratolesti do sportovních oddílů nikoli v pevně definovaném období, ale v průběhu celého roku, považujeme projekt Můj první gól za důležitou součást rozšiřování členské základny FAČR a z dotačního programu jej podpoříme částkou 14 milionů korun,“ myslí si Dušan Svoboda, místopředseda FAČR.

Ten tvrdí, že když se uvažovalo o osobě, která má být patronem projektu, nebylo pochyb. „Tomáš Rosický byl poměrně jasnou volbou. Vždyť je to kapitán reprezentace a hráč Arsenalu,“ prohlašuje Svoboda. Rosického i při nabitém programu nebylo složité k podpoře projektu přemlouvat.

„Je skvělé, že vznikají podobné projekty, které pomohou co nejvíc dětí přivést k fotbalu. A já jsem moc rád, že mohu být toho všeho součástí,“ podporuje projekt Rosický. „Nejdůležitější je, aby to pro děti byla zábava. Mně bude 34 a pořád mně to baví, je to krásný sport. Vyplatí se u něj vydržet,“ dodal Rosický.

FAČR chystá nábor nových mladých fotbalistů
Video se připravuje ...

Když si měl vybavit svůj první ligový gól, jen se usmál, s připomínkou, že už je to hodně dávno, co ho vstřelil. „Vybavuju si spíš svou branku v Lize mistrů proti Tillburgu,“ zavzpomínal na svou parádní trefu ve sparťanském dresu.

Cílem projektů FAČR je i podpora budování pozitivního image fotbalu v tuzemsku a to za pomoci příběhů slavných fotbalistů, či lidé s fotbalem spjatých. Spojujícím prvkem, jak již název projektu napovídá, budou právě první góly zmíněných osobností.

V září tak na malé kluky a holčičky nečeká jen škola, ale i možnost realizovat se ve fotbale. A náborů po celé republice bude pořádná porce. Nyní má konkrétní podobu 65 náborů, ty už mají svého pořadatele, celkově tento počet pro měsíc září ještě o nějakých patnáct kousků naroste. Šance seznámit se s fotbalem je obrovská a šéfům asociace na tom hodně záleží.

„FAČR finančně podpoří během září každou jednotlivou akci, celkově pak v tomto měsíci financujeme projekt částkou 2 900 000 korun. S další podporou pak počítáme v květnu 2015,“ má jasno Miroslav Pelta, předseda FAČR.

Mladé fotbalisty čekají i dárky

Kromě motivace v podobě sportování má malé adepty přilákat i iniciační balíček s dárky. Jeho součástí bude třeba fotbalový míč, dres, taška, či lahev na pití. Požádat o něj mohou stávající i nově registrovaní hráči ročníku narození 2007.

„Připraveno je deset tisíc balíčků. V tuhle chvíli je sedm tisíc registrovaných hráčů narozených v roce 2007, je to silný ročník. Ti si ale také musí o balíček zažádat a ne každý si o něj řekne,“ prohlašuje Otakar Mestek, ředitel oddělení neprofesionálního a mládežnického fotbalu. Ten zdůrazňuje, že nejde o jednorázovou akci. „Počítáme s podobnou věcí i do dalších let.“

Kolik nových adeptů tedy nábory nalákají? „Už jsme dřív takové akce dvakrát dělali. Jednou jsme získali šestnáct tisíc nových hráčů, podruhé šest a půl tisíce. Tam jsme to ale brali od těch nejmenších až do devatenácti let,“ popisuje Mestek.

Tomu je jasné, že možnosti jsou omezené a čísla nejde donekonečna nafukovat. „U některých sportů je členská základna třeba deset tisíc, my chceme počet mladých fotbalistů každopádně opět rozšířit a máme sílu nasát třeba i takové číslo,“ pohlíží do budoucna s optimismem Mestek.

„To je ale jen první krok, získat děti. Pak se řeší i krok B, v něm jde o to, aby děti u fotbalu zůstaly. Samozřejmě je nejlepší, kdyby se s fotbalem dostaly až na vrchol, ale je jasné, že všem se to nepodaří. Hlavní věcí, o kterou jde, je, aby je vše bavilo,“ dodává zkušený funkcionář.

Takže děti, hurá na fotbal!

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud