Stanislav Hrabě
22. září 2014 • 16:15

Berger na lavičce reprezentace. Dopadl lépe než Vrba, Iry porazil 3:0

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomu se říká debut! Jan Berger poprvé usedl na lavičku reprezentačního týmu České republiky nad 35 let a jeho výběr smetl nebezpečné Iry 3:0. Měl mnohem lepší start než jeho kolega u A týmu Pavel Vrba. A slibuje, že příště bude mužstvo jím řízené ještě silnější.



„Měl jsem dobrý kádr,“ libuje si sparťanská ikona, účastník MS 1982 a olympijský vítěz 1980. Přitom musel řešit starosti. „Na poslední chvíli vypadli Lukáš Jarolím, Jirka Štajner a brankář Láďa Maier,“ postěžuje si. „S nimi mohlo být mužstvo ještě silnější,“ říká přesvědčivě. Podařilo se však rychle zajistit náhradníky. „Manažer Pavel Červený mi pomohl,“ pochvaluje si součinnost realizačního týmu.

Irové byl nepříjemný soupeř – bojovný, urputný, houževnatý. „Chyběla mu ovšem myšlenka,“ našel kouč Berger slabší místo soupeře. „Jak říká Láďa Šmicer, do anglické Premier League chodí přemýšliví fotbalisti. Angličané nemohou na mistrovství světa uspět, protože nemají mozek,“ nachází důvod neúspěchů Albionu.

Slavnostní nástup: kapitán hostí Mark O´Neill, hlavní rozhodčí Pavlín Jirků, kapitán domácích Vladimír ŠmicerFoto Pavel Červený

S výkony svých svěřenců byl Berger nadmíru spokojen. „Hráli dobře,“ šetří ovšem vzletnými slovy. I na výtky dojde.

„Máňa (Lumír Mistr) má bříško, trošku mu vadilo v rozletu,“ upozorňuje na menší pohyblivost sparťanského borce. „Ale myšlenkově předbíhal všechny. I spoluhráče a někdy i sám sebe,“ přelévá se hned do pozitivního hodnocení.

Velkou oporou byl pak kapitán Vladimír Šmicer, přestože odešel už po poločase. „Potřeboval podpisovat plakáty,“ prozrazuje Berger důvod, proč byl tak brzy stažen. „Pro Iry byl jako bývalý hráč Liverpoolu a vítěz Ligy mistrů velký vzor, všichni se s ním fotili,“ vypichuje jeho společenské postavení. „Byl víc maskot než hráč,“ netají Berger.

Trenérskou dvojici s ním vytvořil bývalý spoluhráč z Dukly a československé reprezentace Jan Fiala. „Honza! Výborný. Pracuje se s ním velice dobře. Udělá za mě velký kus práce,“ pochvaluje si výběr partnera.

ČR-Irsko 3:0 (2:0), utkání reprezentací nad 35 let, Libčice nad Vltavou.

Branky: Hyský, Kincl, Obajdin.

Sestava ČR: Klíma, Bobok – Bažant, Gabiel, Hyský, Gibala, Müller, Obajdin, Mistr, Bittengel, V. Hruška, Nezmar, Kincl.   

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud