26. září 2014 • 04:30

Král fotbalových agentů! Prodal Ronalda i Di Máriu, teď má potíže

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani prezident FIFA Sepp Blatter, ani Lionel Messi, nebo majitel Chelsea Roman Abramovič. Za nejmocnějšího muže světového fotbalu se může považovat klidně Jorge Mendes. Portugalský hráčský agent byl nejen v posledním přestupovém období u všeho důležitého.



„Je to čestný a důvěryhodný muž,“ řekl o něm Cristiano Ronaldo . Podle listu Guardian jsou s Mendesem však spojena i podezření, že se provinil proti předpisům. Měl radit investičním fondům z daňových rájů, u kterých hráčů se vyplatí koupit přestupová práva.

Domluvil rekordní přestup Angela di Maríi do Manchesteru United, přivedl kanonýra Costu do Chelsea i nejlepšího střelce MS 2014 Jamese Rodriguese do Realu Madrid. Když se podíváte na přehled posledních přestupů hráčské agentury Jorge Mendese, vypadá to, že má téměř monopol na výjimečné transfery. Není za nimi však také temné pozadí?

TOP 5 Mendesových přestupů
1. Cristiano Ronaldo - 2009
Z Manchesteru United do Realu Madrid
80 milionů liber

2. James Rodrigues - 2014
Z Monaka do Realu Madrid
71 milionů liber

3. Angel di María - 2014
Z Realu Madrid do Manchesteru United
59,7 milionu liber

4. Radamel Falcao - 2013
Z Atlétika Madrid do Monaka
52,8 milionu liber

5. James Rodrigues - 2013
Z Porta do Monaka
38,5 milionu liber

Mendesova kariéra začínala nenápadně. Jako mladík se snažil uchytit jako fotbalista, ale neuspěl. Tak to zkusil jinak… Otevřel si bar a noční klub, kde začal navazovat kontakty s hráči, jež se přicházeli pobavit. První transfer uzavřel v roce 1996, kdy domluvil přestup brankáře Nuna z Guimaraese do Deportiva La Coruňa. Dnes má na kontě obchody v celkové hodnotě přesahující miliardu liber.

Jeho hvězda začala prudce růst vzhůru zvlášť poté, co se spojil s vycházející trenérskou superstar José Mourinhem . Předchozí agent nejznámějšího portugalského trenéra prosazoval jeho přesun do Liverpoolu, avšak Mendes převzal iniciativu a domluvil Mourinhův příchod do Chelsea.

A začaly žně. Mendes ovládl přestupový trh v Portugalsku, kde se podle dostupných údajů podílel v letech 2001 až 2010 na 68 procentech přestupů Sportingu, Benfiky i Porta. Z toho pak těžil i na mezinárodním poli. Nechyběl ani u největší transakce fotbalových dějin. Když v roce 2009 přestupoval Cristiano Ronaldo z Manchesteru United do Realu Madrid, bral údajně provizi ve výši čtyř milionů liber.

Ve výčtu Mendesových husarských kousků nemůže chybět ani přestup „fotbalového bezdomovce“ Bebého do Manchesteru United, aniž by ho kouč Alex Ferguson předtím kdy viděl v akci. Trenérský matador k němu měl velkou důvěru a chválil ho: „Mendes je bez jakýchkoliv pochybností nejlepší hráčský manažer, se kterým jsem kdy jednal.“

Jenže kolem Mendese se nyní vznášejí i vážná obvinění. Podle dokumentů, jež má list Guardian k dispozici, se dopouštěl jednání v rozporu s předpisy FIFA. Pomocí společností založených na ostrově Jersey se snažil společně s ředitelem Chelsea Peterem Kenyonem lákat investory k nákupu jejich přestupových práv. Přitom má díky svému postavení o jejich dalším osudu detailní informace. Mendes odmítá takové dohady jakkoliv komentovat. Pokud by se potvrdily, mohlo by to jeho výsadním postavením zásadně otřást.

Jorge Mendes se svým elitním klientem Cristianem Ronaldem na dovolené u bazénu
Jorge Mendes se svým elitním klientem Cristianem Ronaldem na dovolené u bazénu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud