19. listopadu 2014 • 18:12

Masopust má svoji minci. Napodobí ho i další reprezentanti

Autor: ČTK, isport tv
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uvedením pamětní mince s Josefem Masopustem dnes byla slavnostně zahájena nová sběratelská série Československé fotbalové legendy. Peníz s podobiznou držitele Zlatého míče za rok 1962 bude k dispozici ve zlaté a stříbrné variantě a v následujících třech letech edici zkompletuje dalších deset fotbalových osobností.



"Pojali jsme tu sérii jako připomínku tří generací, které za Českou republiku, respektive za Československo vybojovaly cenné kovy na třech mistrovstvích. Zvolili jsme generaci, která vybojovala stříbro v Chile v roce 1962, zlato v Bělehradu v roce 1976 a stříbro v Anglii v roce 1996," řekl na dnešní tiskové konferenci Lukáš Jokl z České mincovny.

"Jsem strašně rád, že se něco takového objevilo. Je to nádhera, moc pěkné," vzkázal na videu třiaosmdesátiletý Masopust, který se představení své mince nemohl osobně zúčastnit ze zdravotních důvodů.

Josef Masopust jako první fotbalista na emisní minci
Video se připravuje ...

"Byli jsme druzí na světě, ale i na takový úspěch se časem zapomene. Když se to takhle připomene, má to smysl i pro mladé. Aby měli možnost vidět, že je možné toho dosáhnout a aby se tomu sportu věnovali," doplnila někdejší opora pražské Dukly.

Jedenáct fotbalových osobností vytvoří imaginární hvězdnou jedenáctku. Po Masopustovi dostanou vlastní minci Josef Kadraba, Jan Lála, Ivo Viktor, Karol Dobiaš, Antonín Panenka, Zdeněk Nehoda, Miroslav Kadlec, Karel Poborský, Pavel Nedvěd a Jan Koller. Nejlepší kanonýr v historii české reprezentace byl do série mimořádně zařazen za své mimořádné výkony.

Unikátní mince Josefa Masopusta
Unikátní mince Josefa Masopusta

"Je to zdařilá myšlenka, je to moc hezky udělané. Myslím, že je to trošku rarita, protože nevím, že by ve světě bylo něco podobného," řekl bývalý záložník Panenka. "Viděl jsem zatím jenom návrh, chtělo by to trošku víc vyretušovat, ale jinak tam vypadám jako živý," doplnil s úsměvem další mistr Evropy z roku 1976 a někdejší brankář Viktor.

Mince, jejichž autorem je Martin Dašek, vyjdou v omezeném nákladu. Zlatých za 9950 korun bude vyraženo 200 kusů, stříbrných o tři sta víc a sběratelé za ně zaplatí 1450 korun. "Ten projekt je zároveň dobročinný. Máme ho rozprostřený na tři roky. Během nich vyjde těchto jedenáct mincí a z jejich prodeje může Nadace fotbalových internacionálů získat až milion korun," přiblížil Jokl.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud