Stanislav Hrabě
28. ledna 2015 • 04:20

Kulatý Zelenka i šedivý Skuhravý. Veteráni Sparty zastínili i Barcelonu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Loni nijak nenadchla Barcelona, před ní neuspěl Real, žádnou velkou slávu neudělal anglický Everton nebo turecký Galatasaray. Na věhlasném zimním německém halovém turnaji Traditionsmasters v Berlíně prorazili až veteráni Sparty Praha. Nevyhráli ho, tradice triumfu domácího týmu zůstala zachována, český zástupce podlehl ve finále, vyprodaná hala (8,5 tisíce diváků) mu však tleskala.



Porážka ve finále byla dosti krutá, přestože v poločase byl stav nerozhodný. „Došly nám síly, měli jsme toho už plné kecky,“ přiznal kouč týmu Jan Berger, jedna z největších sparťanských legend v historii. „Chtělo tak dva hráče navíc, aby se vystřídali a tempo jsme vydrželi,“ posteskl si.

Přípravu při výběru kádru přitom nijak nepodcenil, oslovil, koho se dalo. „Přes padesát hráčů, kteří prošli Spartou,“ prozrazuje Berger. A měl políčeno na velká jména.

Stará garda Sparty uspěla na prestižním halovém turnaji v Berlíně. Horní řada (zleva): trenér Jan Berger, brankář Jiří Bobok, Marek Kincl, Petr Gabriel, Radim Holub, Tomáš Skuhravý. Dole: Michal Horňák, Lukáš Zelenka, Milan Fukal a František Straka
Stará garda Sparty uspěla na prestižním halovém turnaji v Berlíně. Horní řada (zleva): trenér Jan Berger, brankář Jiří Bobok, Marek Kincl, Petr Gabriel, Radim Holub, Tomáš Skuhravý. Dole: Michal Horňák, Lukáš Zelenka, Milan Fukal a František Straka

Pavla Nedvěda nepustily pracovní povinnosti v Juventusu, Honza Koller byl na návštěvě za hokejistou Eliášem za oceánem, Vráťa Lokvenc se jako skaut v přestupovém období se neuvolní, Jirka Novotný byl s českým výběrem do 16 let,“ vypočítává ztráty. „Všichni sice chtěli, ale nemohli,“ pokrčí rameny.

Finálový soupeř měl i mladší věkový průměr: Fredi Bobic, Dariusz Wosz, Levan Kobiashvili. „Mělo nás být aspoň o dva víc,“ opakuje Berger.

VIDEO | Podívejte se, jaká na prestižním turnaji vládla skvělá atmosféra

Lepší než Barcelona i Real

Přesto nakonec sehnal parádní mužstvo. „Jirka Bobok byl vyhlášen nejlepším brankářem, Lukáš Zelenka hráčem, nesmírně populární zůstává v Německu Franta Straka,“ probírá Berger svůj výběr, v němž se představil i vicemistr Evropy 1996 Michal Horňák.

Stará garda Sparty si vychutnávala v Berlíně přízeň vyprodaných tribunFoto Pavel Červený

Ve finále vyprodaná hala fandila Spartě. „Patří Unionu a diváci raději přáli nám, než rivalské Hertě. To je jako Sparta a Slavia,“ přenáší se do českých poměrů.

Veteráni Sparty na halovém turnaji udělali českému fotbalu velkou propagaci. „Pořadatelé připomínali, že tak skvěle si nevedly ani španělské kluby Barcelona a  Real Madrid,“ zdůrazňuje manažer týmu Pavel Červený.

Výsledky:
Skupina A:
1. Sparta Praha,
2. Bayer Leverkusen,
3. Werder Brémy

Zápasy Sparty: Leverkusen 6:3 (Fukal 3, Kincl, Horňák, Zelenka), Brémy 3:3 (Kincl 2, Zelenka)

Skupina B:
1. Herta Berlín,
2. Union Berlín,
3. Eintracht Frankfurt

Semifinále: Sparta – Union 3:1 (Zelenka, Gabriel, Holub), Herta – Leverkusen 4:3

O třetí místo: Leverkusen – Union 8:1

Finále:
Sparta – Herta 5:10 (5:5)
Branky Sparty: Holub 2, Straka, Kincl, Zelenka

Sestava Sparty: Bobok – Straka, Horňák, Fukal, Gabriel, Zelenka, Holub, Kincl, Skuhravý. Trenér: Jan Berger. Manažer: Pavel Červený.

Nejlepší hráč: Lukáš Zelenka (Sparta)
Nejlepší brankář: Jiří Bobok (Sparta)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud