28. ledna 2015 • 14:56

Chtějí vládnout fotbalu. Na šéfa FIFA kandiduje Michael od Prahy i Figo

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec skandálů, změna vedení, větší transparentnost. Tak by se především měla vyvíjet FIFA podle Luíse Figa. Bývalý vynikající záložník Barcelony i Realu Madrid se rozhodl, že nezůstane pouze u slov. Portugalec oznámil kandidaturu na šéfa FIFA, kde se střetne mimo jiné se stávajícím předsedou Seppem Blatterem. Do souboje vyráží i šéf nizozemského fotbalu Michael van Praag. Tedy Michael od Prahy, pokud bychom přeložili jeho jméno doslovně.



Sepp Blatter je předsedou FIFA od června roku 1998. Přestože byl poté ještě třikrát zvolen v letech 2002, 2007 a 2011, příliš oblíbenou postavou není. Provázejí ho obvinění z korupce a mnohé kontroverze. V poslední době navíc začaly odcházet i kvůli této pověsti významní sponzoři.

Spokojený s vedením fotbalu není ani Luís Figo. „Když hledáte FIFA na internetu, první slovo, které vidíte, je skandál. To je první věc, kterou musíme změnit a pokusit se vylepšit vnímání FIFA. Fotbal si zaslouží mnohem více,“ řekl Figo v rozhovoru pro CNN.

Portugalec prožil bohatou kariéru a ve fotbalovém světě zůstal i po ní. „Starám se o fotbal a to, co vidím v posledních letech, se mi vůbec nelíbí. Mluvil jsem s mnoha lidmi, hráči, trenéry, prezidenty asociací a všichni říkají, že se něco musí změnit,“ zdůraznil.

Figo požaduje především větší transparentnost. „Pokud jste transparentní a někdo vás požádá o nějakou zprávu, pokud nemáte co skrývat, proč ji nezvěřejníte? Když nic neschováváte, měli byste to tak dělat,“ upozornil.

Možnost podat oficiální kandidaturu končí ve čtvrtek. Figo potvrdil, že má písemnou podporu od pěti národních asociací, jenž jsou členy FIFA, což je podmínkou.

Portugalec se ovšem na souboj těší, považuje ho za velkou šanci. „Samozřejmě, že Blatter je předsedou FIFA hodně dlouhou dobu. Pro mě je ovšem obrovská výzva přesvědčit lidi, aby mi věřili a podporovali mě,“ zakončil Figo.

Figo ale není jediný, kdo se odvážil pustit do souboje se Seppem Blatterem. Na předsedu FIFA kandidují také bývalý hráč PSG David Ginola, diplomat Jerome Champagne, víceprezident asijské fotbalové federace Princ Ali a před ním i předseda nizozemského fotbalového svazu Michael van Praag.

Ten navzdory svému příjmení nemá žádné české kořeny. Během slavné éry v 90. letech šéfoval Ajaxu Amsterdam, od roku 2008 sedí v čele Nizozemského fotbalového svazu. "Je na čase, aby se situace kolem FIFA uklidnila, abychom se mohli plně soustředit na fotbal," uvedl v prohlášení Van Praag.

Volby, na kterých bude zvolen předseda FIFA pro další roky, se konají 29. května v Curychu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud