29. ledna 2015 • 15:55

MŮJ PRVNÍ GÓL: Za vzory jsem měl Baggia a Vialliho, říká Heinz

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

K fotbalu přivedla bývalého reprezentanta Marka Heinze netypicky maminka. A dobře udělala, protože syn vyrostl v jednoho z nejlepších útočníků a došel až k bronzovým medailím z EURO. Právě na něm vstřelil nejdůležitější branku. „Každý mi připomíná gól s Němci, ale já si myslím, že gól na 2:1 proti Lotyšsku byl daleko důležitější. Zajistil tři body a dostal nás do pohody,“ vzpomíná.



MŮJ PRVNÍ GÓL: Za vzory jsem měl Baggia a Vialliho, říká Heinz
Video se připravuje ...

„Každý mi připomíná gól, který jsem vstřelil Němcům na EURO 2004, ale já si myslím, že gól na 2:1 v utkání s Lotyšskem byl daleko důležitější. Zajistil nám tři body a dostal nás do pohody. Ta trefa proti Německu už vlastně nic neznamenala, protože jsme měli postup ze skupiny jistý.

Každopádně za tyhle vzpomínky vděčím mamce, ta mě přivedla k fotbalu. Bylo to v Holici. Já jsem vlastně ani nikdy neplánoval, že budu profesionálním fotbalistou. A vidíte, nakonec se mi to poštěstilo.

Každé dítě by mělo mít nějaký svůj vzor, a to jak ve sportovním, tak osobním životě. V mém případě to byli Roberto Baggio a Gianluca Vialli. Chtěl jsem být jako oni a na trénincích jsem si na ně hrál. Pamatuju si také všechny trenéry, kteří mě vedli.

Zato na můj úplně první gól si už nevzpomenu. Pouze mi utkvělo, že jsme jednou vyhráli 7:4 a já dal šest gólů. Ale jak vypadaly, to už nevím…

Premiérovou trefu v lize si však vybavím. Dal jsem ji zrovna tady v Olomouci a bylo to proti Lázním Bohdaneč. Vyhráli jsme 3:0 a já jsem dával náš druhý gól. Alespoň to mám takhle zafixované. Už nevím, kdo přesně mi nahrával, ale naběhl jsem si na přihrávku z levé strany a doklepl míč do branky.

Měl jsem to štěstí, že jsem si zkusil, jaké je to dávat góly v zahraničí. Ten úvodní se mi povedlo vstřelit v Hamburku. V té době se nám moc nedařilo, ovšem tenhle zápas nám vyšel perfektně.  Hráli jsme doma proti Schalke, vyhráli jsme 2:0 a já jsem otevíral skóre.

Jestli jsem to oslavil speciálně? Ne, já žádný speciální rituál neměl. Spíš jsem nechal průchod emocím. Někdy se člověk raduje více, někdy méně. V tu chvíli vlastně ani pořádně nevíte, co děláte. Když se pak zpětně díváte na záznam, říkáte si: Ježíši, co jsem to tam dělal? V té euforii občas člověk dělá i hlouposti.

Zahrál jsem si taky na olympiádě. Je pravda, že ve fotbalovém světě to asi není takový vrchol, ale jinak je olympiáda zážitek. Navíc my jsme se měli možnost díky tomu podívat do Austrálie. Nakonec jsme nepostoupili ze skupiny, ovšem zážitek to byl náramný.

Pak přišlo už vzpomínané EURO 2004 v Portugalsku, odkud mám také spoustu zážitků. A toho gólu s Lotyšskem si dost cením. V prvním zápase jsme prohrávali 0:1, pak jsme to utkání otočili a získali tři body. I díky mojí trefě.

Kolik gólů se mi na profesionální úrovni podařilo vstřelit v jednom utkání nejvíc? Dva. Hattrick jsem nikdy nedal.

Teď jsem si dal od fotbalu pauzu, chodím trénovat s třetiligovou Holicí a uvidíme, co bude dál. Ale díru do světa už asi neudělám. (úsměv)

A komu fandím? Jsem spíš nezaujatý fanoušek, co chce vidět dobrý fotbal. Samozřejmě přeju tady Sigmě, ať se dostane zpátky do ligy, kam patří. Jinak fandím ještě Baníku, to jsou dvě mužstva, která sleduju.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud