21. března 2015 • 14:38

Evropské ligy vzkázaly FIFA: Kvůli MS v zimě se budeme klidně soudit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Asociace Evropských profesionálních fotbalových lig (EPFL) je připravena podpořit právní kroky proti světové federaci FIFA kvůli změně termínu mistrovství světa 2022 v Kataru z léta na listopad a prosinec. Podle předsedy EPFL Frederica Thirieze totiž toto rozhodnutí bude mít velmi negativní dopad.



Šampionát se každé čtyři roky koná v létě. Ve čtvrtek však výkonný výbor FIFA rozhodl, že vzhledem ke klimatickým podmínkám v Kataru bude turnaj přesunut na konec podzimu s finále 18. prosince.

"Jsme velmi zklamaní rozhodnutím FIFA. Bude to mít pro evropské ligy výrazný negativní dopad ze sportovního i finančního hlediska. Jen to ukazuje, že vedení FIFA postrádá dobré vedení, když při svém rozhodování nebere v potaz celý fotbalový svět," prohlásil Thiriez, který je zároveň šéfem francouzské ligy. "EPFL je proto připravena podpořit jakékoli právní kroky, které v budoucnu jednotlivé ligy podniknou," dodal.

Nechápe především to, jak FIFA mohla o tak zásadní věci rozhodnout, aniž by to probrala právě s ligami. "Je nemyslitelné, že nás vynechali ze svého rozhodovacího procesu. Vždyť 75 procent hráčů účastnících se šampionátu je z našich lig. Není nic, co by mohlo zmírnit škody, které toto rozhodnutí způsobilo," řekl Thiriez.

Podle něj se šampionát mohl uskutečnit v květnu, což měl podložené i odbornou studií, kterou zaslal na FIFA. "Nejsme proti turnaji v Kataru, ale proti turnaji v zimě. Snažili jsme se najít řešení a vytvořili studii, která říká, že se mohlo hrát v květnu. Jenže oni to ani neprozkoumali. To je nepřijatelné," prohlásil Thiriez.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud