20. dubna 2015 • 22:37

Vyšla kniha o Přibylovi. Pomohl Spartě i Bohemce, říká Křetínský

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Majitel Sparty Daniel Křetínský a ikona Bohemians Antonín Panenka se sešli na jednom pódiu při křtu knihy o Lukáši Přibylovi, funkcionáři obou klubů, který nečekaně zemřel před třemi lety. Knihu s názvem „Lukáš Přibyl – Mám to pod kontrolou“ vydalo nakladatelství XYZ.



Lukáš Přibyl měl sílu spojit i věčné rivaly. Znovu se to ukázalo na křtu knihy, v níž na něj vzpomínají jeho blízcí a kamarádi. Mezi kmotry knihy se zařadili kromě Přibylova kamaráda Jana Hoštičky majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský i Antonín Panenka , legenda konkurenčních Bohemians.

„Pravdou je, že Lukáš zůstal Bohemákem i ve Spartě. Já jsem to věděl. Byla to trošičku specifická situace, ale pomohl Spartě a na základě sparťanských zkušeností pomohl i Bohemce,“ řekl majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský. „Pro několik lidí ve vedení Sparty byl Lukáš ohromně důležitý. Když přijdete do mé kanceláře, taky tam Lukáše uvidíte. Jeho vliv na vedení Sparty byl velký.“

Křest knihy zesnulého Lukáše PřibylaFoto Pavel Jiřík

Přibyl byl ve fotbalovém prostředí nejdřív známý jako reportér České televize, před deseti lety byl jedním z klíčových mužů, kteří přispěli k záchraně Bohemians, kde později pracoval jako ředitel klubu. Ve dvou érách také působil ve Spartě, krátce před svou náhlou smrtí v únoru 2012 také ve vysoké funkci místopředsedy představenstva.

„Obdivoval jsem, že sršel optimismem. Vedle něj se člověk musel cítit stejně. On nakazil celé okolí. Věřil, že všechno dobře dopadne,“ usmívá se při vzpomínce Antonín Panenka.

Autoři knihy Roman Smutný a David Kozhorský ji poskládali z osobních výpovědí osobností jako Radek Sňozík, Milan Šimáček, Pavel Hoftych, Otakar Černý, Vítězslav Lavička , Antonín Panenka, Jakub Otava, Ivan Trojan , Petr Svěcený, Robert Záruba nebo Jiří Diensbier mladší.

„Jsem rád, že kniha vznikla. Byla to úžasná zkušenost a je to kniha o skvělém člověkovi. Přál bych si, aby to byla kniha pro všechny,“ uvedl Smutný.

„Měl jsem snahu, aby to bylo zajímavé a osobní. Já mám vztah s Lukášem intenzivní každý den. Sedím v kanceláři na jeho židli. Mé vzpomínky se sešly s mnohými, které se tam můžete dočíst,“ řekl Kozohorský. 

Knihu podpořil i bývalý brankář Bohemians Radek Sňozík. „Lukáš si získal i mě, nebylo to nic složitého. Lukáš se choval ke všem stejně a ke všem stejně dobře,“ říká Sňozík, který rád vzpomíná na časy, kdy pod Přibylem v Bohemians hrál.

„Fungovalo to velice dobře. Pod jeho vedením jsme uhráli šesté místo v lize, což byl pomalu osmý div světa. Pro mě je zážitek, že jsem měl čest ho poznat a spolupracovat s ním.“

Tým osobností Real Top Praha na křtu knížky o Lukáši Přibylovi.
Tým osobností Real Top Praha na křtu knížky o Lukáši Přibylovi.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud