27. května 2015 • 19:32

Skandál a zatýkání ve FIFA: Platini a spol. zvažují bojkot voleb

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalový svět se ve středu probudil do hodně turbulentního rána. Švýcarská policie pozatýkala v Curychu sedm vysoce postavených funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace FIFA, včetně dvou jejích viceprezidentů, kvůli podezření z dlouholeté a systémové korupce v celkovém rozsahu více než sto milionů dolarů (asi 2,5 miliardy korun). Vývoj kauzy jsme celou středu sledovali v ONLINE reportáži.



AKTUALIZOVAT

21:52 Argentinská legenda Diego Maradona podpořil do prezidentských voleb FIFA jordánského prince Ali Bin Al-Husseina. "Když přijde se svými lidmi do organizace, dobří lidé ve FIFA zůstanou. Ty špatné bych osobně nakopal do zadku," prohlásil podle BBC v rozhovoru pro argentinský rozhlas.

21:03  Prezident FIFA Sepp Blatter v prvním vyjádření po vypuknutí korupčního skandálu řekl, že vyšetřování amerických a švýcarských úřadů vítá.

20:48  "Hrozí, že nadcházející kongres FIFA se změní ve frašku, a proto by evropské svazy měly obezřetně zvažovat svou účast. Členské svazy UEFA se zítra před kongresem sejdou a rozhodnou o dalších krocích, které jsou nutné k ochraně fotbalu," oznámila UEFA s konstatováním, že ve vedení FIFA je potřeba provést zásadní změny. "UEFA dává mezinárodní federaci červenou kartu. Dnešní události jsou pro FIFA pohromou a poškozují obraz celého fotbalu. UEFA je z toho v šoku a zarmoucena," přečetl Infantino z prohlášení unie.

Therecan't bea more corrupt, deplorableorganisationon earththanFIFA. Thehouse ofcardsisfalling. Timeforchange!

— GaryLineker(@GaryLineker) May 27, 2015<scriptasyncsrc="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">

20:01 FIFA zastavila činnost jedenácti funkcionářům obviněným z korupce. Týká se to všech sedmi zatčených včetně viceprezidentů Webba a Figuereda.

19:32 UEFA žádá kvůli korupčnímu skandálu kolem funkcionářů Mezinárodní fotbalové federace odložení páteční volby předsedy FIFA. Zvažuje bojkot kongresu.

19:12 Podle Moskvy se zatýkání činovníků FIFA ve Švýcarsku na první pohled jeví jako ilegální pokus USA uplatňovat své zákony na území cizí země.

18:21 Uznávaný fotbalový expert a bývalý anglický reprezentant Gary Lineker pro stanici BBC 5 Live: "Hlavní federace světového fotbalu se musí sjednotit a bojkotovat FIFU. Asociace Anglie, Německa, Španělska, Itálie, státy z Ameriky, Brazílie a další hlavní mocnosti světového fotbalu by se měly spojit a říct: 'Poslouchejte, už toho máme dost. Přišel čas začít fotbal dělat jinak, transparentněji a čestně tak, jak si tahle hra zaslouží."

18:01 Funkcionáři světové fotbalové federace FIFA dlouhodobě a soustavně brali úplatky a korumpovali fotbal. Nechali se uplácet mimo jiné vládou Jihoafrické republiky za přidělení pořadatelství fotbalového mistrovství světa v roce 2010. Říkali si údajně také o úplatky od marketingových firem působících ve sportu. Bez korupce se prý neobešla ani volba prezidenta FIFA v roce 2011.

17:11 Šéf anglické fotbalové asociace Greg Dyke v prohlášení zveřejněném dnes v Londýně uvedl, že "je otázkou, zda by se volba v nynější situaci měla uskutečnit". Podle Dykea se ve čtvrtek ráno v Curychu sejdou delegáti evropských fotbalových svazů, aby situaci kolem korupční aféry posoudili. Anglie se při hlasování v roce 2010 ucházela o pořadatelství šampionátu v roce 2018, volba ale padla na Rusko.

16:31 Představitelé FIFA přijali úplatky, které pomáhali zajišťovat mistrogvství světa 2010 v Jižní Africe, řekla podle serveru BBC americká generální prokurátorka Loretta Lynch.

15:40 Americká FBI vpadla kvůli vyšetřování rozsáhlé korupce do sídla vedení CONCACAF (Fotbalová konfederace zemí Severní a Střední Ameriky a Karibiku) v Miami.

15:11 Jeden ze zadržených, bývalý viceprezident FIFA Jack Warner, všechna obvinění popírá. "Nebyl mi poskytnut žádný prostor pro obhajobu a dokonce jsem nebyl na téma  korupce z příslušných míst vůbec tázán. Znovu opakuji, že jsem nevinný. Odešel jsem z politiky světového fotbalu, abych se ponořil do zlepšování života v této zemi, ve které bych, dá-li Bůh, chtěl i zemřít," prohlásil podle BBC bývalý ministr národní bezpečnosti Trinidadu a Tobaga.

15.05 Některé národní svazy zpochybňují oprávněnost páteční volby nového šéfa FIFA po zadržení devíti jejích funkcionářů pro podezření z korupce. Předseda UEFA Michel Platini svolal na dnešek do Varšavy neformální schůzku evropské fotbalové exekutivy před finálovým zápasem Evropské ligy. Jejím možným závěrem může být výzva, aby volba byla odložena. Mluvčí FIFA naopak oznámil, že volby plánované na pátek proběhnou podle plánu.

14:11 Vyšetřovatelé se zabývají dvěma oddělenými kauzami. Američané se zaměřili na funkcionáře ze zóny CONCACAF, tedy ze Severní a Střední Americe a Karibské oblasti.

Ke korupci při volbě pořadatelů a prodeji marketingových práv údajně docházelo od počátku 90. let až dodnes. Obvinění má 47 bodů, mimo jiné jde o vydírání, defraudaci a praní špinavých peněz. Finanční transakce zprostředkovaly americké banky. Část obviněných, údajně nejméně čtyři, se už prý k řadě trestných činů přiznala.

13:40 Švýcarští vyšetřovatelé oznámili, že "nařídili zablokování účtů v několika bankách ve Švýcarsku, přes které měly putovat úplatky, a také zabavili velké množství s tím spojených dokumentů.

13.00 Alí bin Husajn, kandidát na předsedu FIFA pro Seppu Blatterovi, okomentoval středeční události se slovy: "Dnešek je smutný den fotbalu. Evidentně je to příběh na pokračování a podrobnosti se stále teprve objevují. Proto by nyní nebylo vhodné, abych to více komentoval."

Americká generální prokurátorka Loretta LynchováFoto EPA

12.41 Americká generální prokurátorka Lorretta Lynchová prohlásila při zveřejnění obvinění, že korupce byla "nekontrolovatelná, systematická a hluboce zakořeněná, jak ve Spojených státech, tak v zahraničí." Podle ní zneužívaly svou pozici k vlastnímu obohacování dvě generace fotbalových funkcionářů. "Hluboce poškodili velké množství obětí, od mládežnických soutěží a rozjovových zemí, které by měly profitovat na ziscích, které generují nejrůznější práva, jež tahle organizace drží, až po fanoušky doma i po celém světě, jejichž podpora činí hru tak výnosnou."

Vyšetřování se zabývá dvěma oddělenými kauzami: pořádáním fotbalových turnajů v zóně CONCACAF, tedy v Severní a Střední Americe a v Karibské oblasti, a zároveň okolnostmi hlasování o pořadatelských právech pro světové šampionáty v letech 2018 a 2022, která získaly Rusko a Katar.

12.27 Vyšetřování FBI se má týkat devíti vrcholných funkcionářů FIFA, nakonec sedm z nich bylo dnes ráno zadrženo. O koho se jedná?

Jeffrey Webb: současný viceprezident FIFA, šéf CONCACAF

Jack Warner: bývalý viceprezident FIFA

Eduardo Li: Prezident kostarické fotbalové federace

Julio Rocha: úředník FIFA v úseku vývoje

Costas Takkas: současný přidělenec prezidenta CONCACAF

Eugenio Figueredo: současný viceprezident FIFA

Rafael Esquivel: současný člen výkonného výboru Conmebol

José Maria Marin: současný člen organizačního výboru FIFA pro olympijské turnaje

Nicolás Leoz: bývalý člen výkonného výboru FIFA a prezident Conmebol

Prezident Konfederace FIFA pro severní a střední Ameriku a oblast Karibiku Jeffrey WebbFoto EPA

12.18 „Zatím máme jen kusé informace, většinou z médií. Ale mezi zatčenými by podle všeho opravdu měli být i členové exekutivy FIFA, a to je velmi vážné. Předpokládám, že to před páteční volbou nového prezidenta FIFA oslabí i pozici Seppa Blattera,“ řekl předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta webu Aktuálně.cz.

12.05 "Pro FIFA je to jen dobře. Bolí to, není to jednoduché, ale je to potvrzení, že jsme na správné cestě," uvedl ještě tiskový mluvčí.

11.46 Mluvčí FIFA dále prohlásil, že vyšetřování se netýká prezidenta federace Seppa Blattera, který tak nemá důvod rezignovat. "Plně se soustředí na kongres. Ale stresová zátěž je dnes přeci jen trochu vyšší," řekl De Gregorio.

11.45 Americké úřady uvedly, že celkem bylo zatím obviněno devět představitelů FIFA a pět manažerů externích firem.

11.35 Současné události prý nemůžou ovlivnit konání obou diskutovaných šampionátů, tedy v Rusku v roce 2018 a v Kataru o čtyři roky později. Žádné nové hlasování prý nepřipadá v úvahu, sdělil pan De Gregorio.

11.30 Začala tisková konference FIFA, ředitel komunikace Walter De Gregorio informuje přítomné, že volby nového prezidenta se v pátek konat budou i přes policejní zásah.

11.00 Vyšetřování švýcarských úřadů se týká i hlasování o pořadatelství světových šampionátů v Rusku 2018 a Kataru 2022, o kterých se v souvislosti s korupcí mluvilo už v minulosti. FIFA ale vlastní vyšetřování prakticky ututlala.

10.30 V sídle FIFA proběhne tisková konference.

10.20 Události se řeší i na Twitteru, kde si zatýkání pochvaluje třeba legendární Gary Lineker. "Tohle je neuvěřitelné! FIFA se hroutí. To je ta nejlepší věc, která se téhle nádherné hře mohla stát."

8.30 Razie mezi hlavouny FIFA byla spuštěna na žádost amerického ministerstva spravedlnosti, během dne má další informace na tiskové konferenci sdělit FBI, který je zapojený do vyšetřování.

8.00 Svět obletěla zpráva, že v Curychu bylo zatčeno šest čelních představitelů FIFA, včetně viceprezidenta Jeffreyho Webba a dalších členů výkonného výboru Jacka Warnera, Eugenia Figuereda, Eduarda Li či Jose Marii Marina. Nakonec se číslo rozrostlo na sedm zatčených.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud