27. května 2015 • 15:15

FOTO: To jsou oni! Těchto DEVĚT bafuňářů FIFA léta vysávalo fotbal

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
  • Osmička z devíti zadržených funkcionářů FIFA kvůli z podezření z korupce...Osmička z devíti zadržených funkcionářů FIFA kvůli z podezření z korupce...FOTO: EPA

    Možná až pětadvacet let doslova vysávali peníze z fotbalu. Devět vysokých funkcionářů FIFA a činitelů jihoamerických fotbalových asociací bylo obviněno z rozsáhlé korupce, sedm z nich bylo ve Švýcarsku zadrženo a čeká na vydání do USA. Podívejte se v našem přehledu, o koho jde.

  • Jeffrey Webb (50)

    - současný viceprezident FIFA, šéf CONCACAF (zóna států Severní a Střední Ameriky a Karibské oblasti), prezident fotbalové asociace Kajmanských ostrovů

    Prezident Konfederace FIFA pro severní a střední Ameriku a oblast Karibiku Jeffrey WebbFoto EPA

    Šéfem své domovské asociace se stal už v roce 1991, v roce 1995 pronikl do FIFA jako člen Protokolární komise. Jeho funkcionářská kariéra pak stále stoupala, v roce 2012 se stal nejmladším šéfem CONCACAF v její historii. V září 2014 byl jedním z mála představitelů FIFA, kteří volali po zveřejnění tzv. Garciovy zprávy, která se zaobírala údajnou korupcí při přidělování pořadatelství světových šampionátů Rusku (2018) a Kataru (2022).

  • Jack Warner (72)

    - bývalý viceprezident FIFA a šéf CONCACAF

    Bývalý viceprezident FIFA a někdejší šéf CONCACAF Jack WarnerFoto EPA

    Bývalý učitel dějepisu pochází z Trinidadu a Tobaga, kde také v letech 2010 - 2013 zastával pozici ministra národní bezpečnosti. Členem výkonného výboru FIFA se stal v roce 1983, od roku 1990 šéfoval CONCACAF, v roce 2011 byl zvolen znovu, ale stal se předmětem šetření etické komise FIFA kvůli několika podezřením z korupce a nakonec sám rezignoval. S jeho kariérou se pojí podezření a kontroverzí až moc. Figuroval v aféře s bonusy pro reprezentanty Trinidadu a Tobaga, urazil Angličany, když řekl, že sice dali světu fotbal, ale už v něm nic neznamenají, byl spojený s nelegálním prodejem lístků na MS 2006 atd. Asi tak nepřekvapí, že figuruje i v poslední aféře, která se týká mimo jiné úplatků při hlasování o pořadatelství světových šampionátů v letech 2018 a 2022.

  • Eduardo Li

    - prezident kostarické fotbalové federace, volený člen výkonného výboru FIFA

    Šéf kostarického fotbalového svazu Eduardo LiFoto EPA

    Šéf kostarické fotbalové federace se doma proslavil hlavně jako podporovatel nového národního stadionu, který jako „dárek“ Kostarice postavili Číňané. Fanoušci ovšem sterilní stánek s atletickou dráhou za svůj nepřijali a dál vzývají Estadio Ricardo Saprissa s přezdívkou Obří jeskyně.

  • Julio Rocha

    - úředník FIFA v úseku vývoje, v letech 1986 – 2012 prezident fotbalové federace Nikaragui

    Julio Rocha (vlevo) s prezidentem FIFA Seppem Blatterem při otevírání fotbalového stadionu v ManazeFoto Reuters

  • Costas Takkas

    - současný přidělenec prezidenta CONCACAF, bývalý generální sekretář fotbalové asociace na Kajmanských ostrovech

  • Eugenio Figueredo (83)

    - současný viceprezident FIFA, člen exekutivy Uruguayské fotbalové asociace

    Bývalý prezident CONMEBOL Eugenio FigueredoFoto Reuters

    Bývalý uruguayský fotbalista a nyní člen exekutivy tamější fotbalové asociace, které v letech 1997 – 2006 šéfoval. Mezi roky 1993 až 2013 prezident CONMEBOL, jihoamerické zóny FIFA.

  • Rafael Esquivel (68)

    - současný člen výkonného výboru CONMEBOL a prezident venezuelské fotbalové asociace

    Venezuelský fotbalový funkcionář Rafael EsquivelFoto Reuters

  • José Maria Marin (83)

    - současný člen organizačního výboru FIFA pro olympijské turnaje, viceprezident brazilské fotbalové federace a její bývalý prezident

    Viceprezident brazilské fotbalové asociace José Maria MarinFoto Reuters

    Bývalý fotbalista a politik (guvernér a zástupce guvernéra Sao Paula), který se mimo jiné proslavil tím, že v roce 2012 sbalil při předávání medailí pro vítěze juniorského šampionátu Sao Paula, jednu z medailí. Za jeho šéfování si také členové brazilské federace rozdávali na kongresu hodinky Parmigiani za 16 tisíc liber. V roce 2013 také syn zavražděného brazilského žurnalisty Vlado Herzoga upozorňoval na to, že Marin jako představitel kongresu v roce 1975 chválil reprezentanty brazilské vojenské diktatury, kteří se podepsali na smrti jeho otce.

  • Nicolás Leoz (87)

    - bývalý člen výkonného výboru FIFA a dlouholetý prezident CONMEBOL

    Dlouholetý prezident CONMEBOL Nicolas LeozFoto Reuters

    Bývalý sportovní novinář byl v letech 1986 až 2013 šéfem jihoamerické konfederace CONMEBOL, během své kariéry šéfoval několika fotbalovým klubům. V roce 2010 ho BBC obvinila z přijímání úplatků v roce 1990, kdy se měl obohatit na prodeji televizních práv k mistrovství světa.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud