28. května 2015 • 17:30

Skandál FIFA, den druhý: Blatter odmítl odejít, Češi budou volit prince

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Evropští zástupci UEFA zvažovali bojkot začínajícího kongresu FIFA, ozvali se také všichni velcí sponzoři. Přesto i druhý den velkého skandálu, který vypukl po zatčení řady špičkových funkcionářů pro podezření ze systematické korupce, současný šéf FIFA Sepp Blatter přestál. Na pátečním jednání v Curychu bude jako favorit obhajovat svoji funkci. Čtvrteční dění jsme sledovali v ONLINE reportáži.



15.49 Přečtěte si blog redaktora deníku Sport Stanislava Hraběte o pozici Seppa Blattera ZDE>>>

15.00 Prince Alího bin Husajna by měl volit i zástupce Fotbalové asociace ČR, uvedl generální sekretář Rudolf Řepka pro Radiožurnál.

14.32 UEFA nebude i přes korupční skandál bojkotovat volební kongres FIFA a podpoří Blatterova rivala Alí bin Husajna. Po jednání asociace to řekl člen výkonného výboru UEFA Michael Van Praag.

Mezi čtyřma očima se Blatter podle BBC sešel i s šéfem UEFA Michelem Platinim, který ho vyzval k odstoupení. Blatter to odmítl.

UEFA nakonec po vlastní poradě zrušila hrozící bojkot. Její představitelé totiž v současné situaci věří, že Husajn má dobrou šanci na vítězství, a hodlá ho ve volbě podpořit. Pokud by však byl zvolen Blatter, místopředseda anglického asociace David Gill nenastoupí do své funkce ve výkonném výboru FIFA.

14.30 Skandál, jaký tu ještě nebyl. Zatýkání řady nejvyšší představitelů Mezinárodní fotbalové federace FIFA jen dva dny před volbou jejího předsedy způsobilo celosvětový poprask. O organizaci, která byla v podezření korupčních praktik už řadu let, začala na sociálních sítích vznikat řada vtipů na účet stávajícího šéfa Seppa Blattera a spol. Podívejte se do GALERIE ZDE>>>

Na účet FIFA se po vypuknutí korupčního skandálu čile vtipkuje na internetu Na účet FIFA se po vypuknutí korupčního skandálu čile vtipkuje na internetuFoto Koláž iSport.cz

13.00 Zdrcující kritice čelí v rodném Švýcarsku předseda světové fotbalové federace FIFA Sepp Blatter. Podle tamního tisku je totiž téměř nemožné, aby o korupčních praktikách ve vedení nevěděl, a proto média vyzvala funkcionáře k odstoupení.

"Pokud miluje fotbal, jak několikrát zdůrazňoval, tak může udělat jen jednu věc: odstoupit," napsal deník Blick. "Jestli bude Blatter opět zvolen, což je velmi pravděpodobné, bude jeho funkce zcela pošpiněná. Nakonec za to, co se děje, může on sám, protože během své vlády vše minimálně přehlížel," přidal Neue Zürcher Zeitung.

Také podle Tages-Anzeiger by měl Blatter v čele FIFA skončit. "V žádné jiné firmě by to neustál. Ale zítra bude velmi pravděpodobně opět zvolen na další čtyři roky a to o FIFA vypovídá úplně všechno," uvedl list.

"Devětasedmdesátiletý rodák z Valais (švýcarský kanton) je mistr světa v přečkávání krizí," napsal Basler Zeitung. "V jiné firmě by musel už dávno odstoupit, protože FIFA si až příliš dlouho zahrávala s vlastní důvěryhodností. Kdyby ho opravdu zajímal fotbal, sám by odešel. Ale tohle je pouze o moci," dodal list.

Prezident UEFA Michel Platini přichází s úsměvem na krizovou schůzku v CurychuFoto Reuters

12.40 Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter svolal v Curychu mimořádnou schůzku všech fotbalových konfederací. Mělo by se na ní rozhodnout o tom, zda se po propuknutí korupčního skandálu uskuteční páteční volební kongres. Některé členské asociace včetně UEFA volají po odložení volby.

Vrcholná schůzka už začala. "Prezident se dnes sešel se zástupci jednotlivých konfederací, aby s nimi projednal současnou situaci," potvrdila mluvčí FIFA Delia Fischerová.

Devětasedmdesátiletý Blatter se od středečního vypuknutí aféry vyhýbal veřejnému vystoupení. Dnes nedorazil na zasedání lékařské komise FIFA a nepotvrdil ani plánovanou účast na konfederačním mítinku UEFA. Dosud jen vydal prohlášení a poprvé měl veřejně vystoupit až v 17:00 na zahajovacím ceremoniálu kongresu.

11.59 Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Spojené státy, že se vyžádaným zatčením představitelů Mezinárodní fotbalové federace FIFA snaží zabránit opětnému zvolení Seppa Blattera předsedou této organizace. Naznačil také, že Washington chce dosáhnout toho, aby Rusku bylo odebráno pořadatelství mistrovství světa v roce 2018.

"Je to další zjevný pokus Washingtonu rozšířit svou jurisdikci na druhé státy. A nepochybuji o tom, že je to zjevný pokus zabránit novému zvolení pana Blattera předsedou FIFA, což je nejhrubější porušení principu fungování mezinárodních organizací," řekl Putin podle agentury TASS novinářům.

10.51 Korupční skandál v mezinárodní federaci FIFA by mohl mít pro světový fotbal rozsáhlé ekonomické důsledky. V souvislosti se zatýkáním vysokých funkcionářů pohrozila odchodem většina hlavních sponzorů, jako jsou společnosti Adidas, Coca Cola, Hyundai a Visa. "Požadujeme okamžité kroky k obnovení kultury a silných etických postupů. Pokud tak FIFA neučiní, budeme muset přehodnotit naše sponzorství," stojí v prohlášení společnosti Visa zabývající se elektronickými platbami.

"Tyto zdlouhavé kontroverze pošpiňují poslání a ideály mistrovství světa a máme z těchto vážných obvinění velké obavy," uvedl výrobce nápojů Coca Cola. Její představitelé jsou stejně jako další významní partneři v přímém kontaktu se zástupci FIFA.

Příslušníci FBI odnáší krabice s dokumenty ze sídla CONCACAF, konfederace FIFA pro Severní, Střední Ameriku a Karibik, kde pracovalo několik zatčených činitelů FIFAFoto Reuters

10.00 Bývalý prezident Evropské fotbalové unie (UEFA) Lennart Johansson požaduje, aby bylo přehodnoceno přidělení pořadatelství mistrovství světa 2018 do Ruska a 2022 do Kataru. Navrhuje, aby se uskutečnila nová volba, případně aby se turnaj v roce 2018 přesunul z Ruska do Anglie.

"Nejsem překvapený tím, co se na FIFA děje," řekl pětaosmdesátiletý Švéd deníku Sportbladet. "Blatter si svým vlastním způsobem samozřejmě zajistí, že volby vyhraje. Je nešťastné, že největší sportovní organizace na světě má takového lídra," prohlásil Johansson, který v roce 1998 prohrál volbu na prezidenta FIFA právě se Seppem Blatterem. Mezi lety 1990 až 2007 vedl UEFA.

9.20 Asijská fotbalová konfederace i nadále stojí za současným prezidentem Seppem Blatterem. Je připravena ho podpořit při páteční volbě, pokud se uskuteční. Zároveň konfederace odmítá podpořit návrh na odložení volebního kongresu.

"Vyjadřujeme zklamání a lítost nad tím, co se ve středu událo v Curychu, jsme ale proti odkladu páteční volby prezidenta," stojí v prohlášení. "Zároveň trváme na svém rozhodnutí z asijského kongresu, že budeme ve volbě podporovat Josepha Blattera."

8.40 Bývalý viceprezident FIFA Jack Warner, jenž je jedním ze 14 lidí obviněných v korupčním skandálu ve světovém fotbale, se sám přihlásil policii v Trinidadu a Tobagu. Warner strávil noc na dnešek ve vězení, poté by měl být propuštěn na kauci. Tu soud stanovil v přepočtu na 360.000 eur (9,8 milionu korun). Warner také musí odevzdat pas a dvakrát týdně se hlásit na policii.

Bývalý prezident konfederace Severní a Střední Ameriky a Karibiku (CONCACAF) si od soudce vyslechl obvinění v osmi bodech. U soudu by se měl znovu objevit 12. července. Warner je podezřelý z toho, že se podílel na korupčním jednání při volbě pořadatele mistrovství světa 1998 (Francie) a 2010 (JAR). "Ať už se proti mně plánuje cokoli, neuspěje to," uvedl na facebooku Warner několik hodin předtím, než se přihlásil na policii.

Snímek z mobilního telefonu ukazuje, jak policisté v civilu zakrývají jednoho ze zadržených funkcionárů FIFA před hotelem v Curychu...
Snímek z mobilního telefonu ukazuje, jak policisté v civilu zakrývají jednoho ze zadržených funkcionárů FIFA před hotelem v Curychu...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud