30. května 2015 • 12:14

Evropě zůstane pro MS v Rusku i Kataru 13 míst, Gill kvůli Blatterovi končí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

Počet účastnických míst na fotbalovém mistrovství světa pro jednotlivé kontinenty se nemění. Evropa tak má nadále 13 míst a na šampionátu v roce 2018 se představí dokonce se 14 týmy, protože pořadatelem turnaje je Rusko. Dnes o tom rozhodl výkonný výbor FIFA s čerstvě znovuzvoleným prezidentem Josephem Blatterem.



Právě změna počtu míst pro jednotlivé kontinenty byla součástí Blatterovy prezidentské kampaně. Evropě hrozilo, že minimálně o jedno místo přijde. I proto UEFA ve volbách podporovala Blatterova protikandidáta Alího bin Husajna, který sliboval navýšit počet účastníků MS z 32 na 36. Předseda UEFA Michel Platini uvedl, že je pro něj zcela nepřijatelné, aby Evropa přišla byť o jediné ze 13 míst.

Nakonec se žádná revoluce v rozdělení míst nekonala, což naznačil Blatter už ve svém projevu po pátečním vítězství, když řekl, že na kvóty pro MS sahat nebude. Dnes to potvrdil i výkonný výbor.

Evropě zůstává 13 účastníků, Afrika má pět míst, Jižní Amerika a Asie po čtyřech a další si mohou vybojovat ve vzájemné baráži. Severní a Střední Amerika mají jisté tři místa, o čtvrté budou hrát v baráži s Oceánií, pro kterou je to jediná možnost, jak mít svého zástupce na MS. Zbylé místo má pořadatel.

Toto rozložení sil se nebude měnit ani pro světový šampionát 2022 v Kataru. Pro rok 2026 se má jednat o tom, zda se počet účastníků nezvýší z 32 na 40. "Byl to jeden z návrhů, který dnes zazněl. Rozhodnout by se mělo v létě 2017, takže to bude téma už pro příští kongres," řekl šéf německého svazu a člen výkonného výboru FIFA Wolfgang Niersbach. O šampionát v roce 2026 se mohou ucházet státy ze všech kontinentů kromě Asie, protože předchozí turnaj hostí Katar.

Viceprezident Gill s Blatterem pracovat nebude

Místopředseda Anglické fotbalové asociace David Gill dnes potvrdil, že kvůli znovuzvolení Seppa Blattera prezidentem FIFA rezignuje na funkci viceprezidenta výkonného výboru FIFA. Splní tak slib, který dal ve čtvrtek před volbami. Bývalý ředitel Manchesteru United už se nezúčastnil dnešního úvodního zasedání světové fotbalové exekutivy.

"Nesahám k tomuto kroku s lehkým srdcem, ale zničující události posledních tří dní mě přesvědčily, že je pro mě nepřijatelné být členem výkonného výboru FIFA pod současným vedením," řekl Gill, který ve volbách stejně jako většina Evropy podporoval Alího bin Husajna.

"Přijímám, že pan Blatter byl demokraticky zvolen a přeji FIFA, aby se úspěšně vypořádala s problémy, kterým čelí. Ale moje profesionální reputace je pro mě velmi důležitá a prostě nevidím možnost, že by se vše otočilo v dobro pro světový fotbal, když pan Blatter zůstává na svém místě. Proto se chci soustředit hlavně na svou práci pro UEFA a anglický fotbal," uvedl Gill.

Sedmapadesátiletý Brit byl přitom do vedení FIFA zvolen UEFA teprve letos v březnu, kdy nahradil Jima Boyce a měl před sebou čtyřletý mandát. UEFA nyní bude muset zvolit jeho nástupce.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud