4. června 2015 • 20:15

Špína leze ven. FIFA nás uplatila kvůli Henryho ruce, tvrdí Irsko

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Irský fotbalový svaz podle předsedy Johna Delaneyho dostal v roce 2009 od FIFA pět milionů eur, aby se s ní nesoudil kvůli skandálu v baráži o mistrovství světa s Francií. Rozhodující gól ve druhém utkání tehdy padl po jasné ruce Thierryho Henryho.



"Cítili jsme, že vzhledem k tomu, co se odehrálo, bychom měli u soudu šanci," řekl Delaney. "A jestli si vzpomenete, tak se nám (šéf FIFA) Blatter posmíval a dělal si z nás legraci. Proto jsem za ním šel do kanceláře, kde potom padlo dost ostrých slov," prohlásil.

A právě po setkání s předsedou FIFA, který v úterý ve stínu rozsáhlé korupční aféry oznámil, že odstoupí z funkce, prý byly irskému svazu nabídnuty peníze. "Bylo to ve čtvrtek a v pondělí už byla dohoda hotová a podepsaná. Pro nás šlo o dobrou a naprosto legitimní domluvu," uvedl Delaney.

VIDEO | Henryho ruka, kvůli které FIFA uplácela Irsko

O jakou částku šlo, odmítl funkcionář potvrdit. Avšak na dotaz, zda šlo o pět milionů, odpověděl: "Tu částku jste zmínil vy, dobrá práce. Dostali jsme peníze za to, abychom nepodávali žalobu. A podle dohody mám zakázáno o konkrétní částce mluvit," prohlásil.

FIFA podle agentury AP finanční vyrovnání potvrdila s tím, že šlo o půjčku, která měla být splacena v případě, že se Irsko kvalifikuje na mistrovství světa v roce 2014.

Irsko tehdy prohrálo první zápas baráže v Dublinu 0:1. V odvetě na St. Denis se o jedinou branku v normální hrací době postaral Robbie Keane, ale v prodloužení vyrovnal William Gallas. Jeho gól zajistil Francii místo na mistrovství světa v JAR, přestože televizní záznamy ukázaly, že přihrávající Henry byl v ofsajdu a navíc zahrál rukou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud