5. června 2015 • 13:19

Samostatná liga se blíží. Valná hromada FAČR už upravila stanovy

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Valná hromada Fotbalové asociace ČR jednomyslně schválila novou úpravu stanov, která jednoznačně otevírá cestu k osamostatnění první a druhé ligy. Pouze tři ze 199 delegátů se zdrželi. Upravené stanovy totiž nyní výkonnému výboru dávají možnost rozhodnout podepsat připravovanou rámcovou smlouvu s Ligovou fotbalovou asociací. Pokud se tak stane do konce června, mohly by se profesionální soutěže osamostatnit už pro příští sezonu. Reálnější je však podle vyjádření generálního sekretáře FAČR Rudolfa Řepky start samostatné ligy od sezony 2016/17.



Vrcholní představitelé FAČR se po skončení valné hromady většinou shodovali v tom, že nyní už projektu samostatné ligy nestojí nic zásadního v cestě. Byť jednání o podmínkách rámcové smlouvy ještě mohou být náročná. Především v otázce finančního vyrovnání.

"Stanovy nyní osamostatnění umožňují. Teď bude tvořena rámcová smlouva, což bude náročné, protože je tam dost věcí na vyladění směrem k výkonnostnímu fotbalu, tak profifotbalu," řekl místopředseda FAČR za Moravu Zdeněk Zlámal. "Podle mě je osamostatnění reálné až od roku 2016," dodal.

Aby mohla rámcová smlouva mezi FAČR a LFA vejít v platnost, musí ji podle stanov podepsat předseda, místopředseda za Čechy a místopředseda za Moravu. Tito tři nejvyšší představitelé FAČR musí být i pro osamostatnění ligy během hlasování výkonného výboru, přičemž místopředseda za Čechy Roman Berbr v minulosti vystupoval proti osamostatnění.

 "Je tam ta pojistka, jelikož oba místopředsedové to musejí projednat na české a moravské komoře, které jim mohou dát zelené světlo. Nepředpokládáme, že to bude jen na osobách místopředsedů," řekl generální sekretář Rudolf Řepka.

Na otázku, v jaké fázi se pak nachází příprava rámcové smlouvy, pak Řepka dodal: „Nějaký návrh jsem viděl, existuje. Není ovšem tak propracovaný, aby se dal takto přijmout, musí se do něj nejprve promítnout všechny náležitosti. Právě proto přišlo toto otevření stanov.“  

I tak se však cesta k samostatné lize zdá být po dnešku otevřená. „Kdyby vše probíhalo, jak má, všechno se stihlo prodiskutovat, tak by to bylo možné od příštího ročníku, tedy 2016/2017,“ myslí si generální sekretář FAČR.

Dalším bodem jednání valné hromady byla volba nového člena výkonného výboru za ligu místo zesnulého Františka Hrdličky. Tím byl zvolen generální manažer Dukly Praha Michal Prokeš. Ten v hlasování zástupců profesionálních soutěží dostal 18 z 31 hlasů a porazil tak generálního ředitele Hradce Králové Richarda Jukla, pro něhož bylo 13 delegátů.

"Já jsem zvolen za profesionální fotbal, ale paradoxně moje úloha by měla být hlavně o činnosti mládeže a jejího propojování do profesionálního fotbalu. V politikaření se necítím silný. Já bych chtěl, aby kluby více spolupracovaly s reprezentacemi, aby vznikly akademie. Každá vláda by měla být složena ze specialistů na určité sféry a moje síla je v mládeži," řekl Prokeš, který patří ke klíčovým osobnostem FAČR v otázce výchovy mládeže.

Na starosti má zejména projekt fotbalových akademií. Sám s aktivním fotbalem skončil kvůli zdravotním problémům ve 28 letech a dal se na trénování. Mimo jiné byl šéftrenérem mládeže ve Slavii. Momentálně se jako ředitel a člen představenstva klubu podílí na úspěšném působení Dukly v první lize.

FAČR má majetek v hodnotě 556 milionů korun

Nově přijaté stanovy jsou rovněž důležité pro spuštění projektu (R)evoluce, což je elektronizace dokumentů včetně zápisů z utkání i na úrovni nejnižších soutěží. "Je to pro nás jeden ze zásadních projektů. Ačkoli sám nejsem technologicky příliš zručný, vnímám to jako důležitý krok zjednodušující práci nás všech," řekl předseda Miroslav Pelta ve svém projevu.

Valná hromada odsouhlasila také finanční zprávu, ze které vyplývá, že v roce 2014 FAČR pracoval s příjmy téměř 551 milionů korun, což je téměř o 50 milionů více než před rokem. Z toho 336,5 milionů byly dotace, u nichž došlo k navýšení zejména kvůli mimořádné dotaci vzhledem k pořadatelství mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

K navýšení vlastních zdrojů pak přispělo především 89 milionů z prostředků darovaných Českým olympijským výborem ze strany loterijních společností. Dalších 50 milionů asociace vybrala na členských příspěvcích, které vrací zpět do hnutí. V současnosti má FAČR v držení majetek v hodnotě 556 milionů korun. Pro aktuální rok 2015 počítá FAČR s rozpočtem 656 milionů korun.

Do sálu před jednáním valné hromady přicházejí Dušan Svoboda, Zdeněk Zlámal a Miroslav Pelta
Do sálu před jednáním valné hromady přicházejí Dušan Svoboda, Zdeněk Zlámal a Miroslav Pelta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud