17. června 2015 • 11:40

Banky nahlásily vyšetřovatelům podezřelé operace na účtech FIFA

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celkem 53 případů možného praní špinavých peněz nahlásily banky švýcarským úřadům v souvislosti s vyšetřováním možné korupce při volbách pořadatele fotbalového mistrovství světa 2018 a 2022. Oznámil to švýcarský vrchní státní zástupce Michael Lauber na tiskové konferenci v Curychu.



Lauber nevyloučil, že si k výslechu předvolá i odstupujícího šéfa Mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppa Blattera a generálního sekretáře Jéroma Valckeho. Zatím bylo vyslechnuto deset osob.

Státní zastupitelství se začalo údajnou korupcí při volbách dějiště šampionátů 2018 a 2022, které nakonec vyhrálo Rusko a Katar, zabývat před necelým měsícem. V sídle FIFA zabavilo obrovské množství dat, ta nyní musí analytici projít.

"Čeká nás spletité vyšetřování s množstvím mezinárodních propojení. Trestní řízení pokračuje a vyžádá si čas. Fotbalový svět musí být trpělivý, vyšetřování bude trvat víc než legendárních 90 minut," prohlásil Lauber s tím, že vyřešení případu může trvat měsíce i roky.

Vyšetřovatelé zatím prověřovali důkazy týkající se 104 podezřelých bankovních operací, u 53 případů zaznamenali podezření na praní špinavých peněz. Každá operace se přitom týká několika bankovních účtů. "Nějaký časový plán FIFA je mi úplně jedno. Mne zajímá pouze trestní řízení. Nedělám žádnou politiku, snažím se prosadit zákon," řekl Lauber.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud