Stanislav Hrabě
19. června 2015 • 18:19

Dukla Praha míří do Bytomi podívat se na originál Amerického poháru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřikrát za sebou vyhrála Dukla Praha ve své době slavný Americký pohár (1961-1964), při posledním ročníku však neuspěla proti polské Polonii Bytom, která si tak vystavila trofej do své síně slávy. U příležitosti 50. jubilea polská strana dukelské A mužstvo pozvala na přípravný zápas, ve výpravě jsou i pamětníci někdejších slavných bojů. „Moc se do Bytomi těším,“ říká bývalý československý internacionál Josef Vacenovský.



0:2 a 1:1, takové byly výskoedky finále posledního ročníku Amerického poháru v roce 1965. „Nerad vzpomínám na zápasy, které jsme prohráli, ale tyhle si pomatuju, poněvadž jsme na Americkém poháru podlehli po čtyřech vítězných letech,“ přiznává Josef Vacenovský. „V předchozích ročnících jsme ve finále zdolali Angličany (Everton a West Ham United), Brazilce (FC America), takže jsem to Polákům i trochu nakonec přál, protože jsou to naši sousedi,“ dodává sportovně.

Po úvodní prohře 0:2 vstřelil Vacenovský hned v 6. minutě gól a obrat byl kousek. „Byli lepší,“ uznává sílu protivníka. „U nás nastala výměna generací a bylo to znát,“ připomíná, že období velké slávy pomalu uvadalo.

Završit úspěšné vystoupení na americkém kontinentu by se však slušelo. „My nevěděli, že soutěž končí,“ upozorňuje Vacenovský. „Ale její pořadatel americký multimilionář William Cox umřel, a už to nepokračovalo,“ vysvětluje, proč tak rychle vymizela z fotbalového kalendáře.

Protože trofej byla putovní, zůstala v Bytomi. Nový majitel pražského klubu pohár Petr Paukner sice získal na zápůjčku a přivezl ukázat na Julisku, pořídil i věrnou kopii, ale originál je jenom jeden. Kdyby Dukla v posledním finále Polonii porazila, jeli by Poláci do Prahy. „Mrzí nás to, ale není to tak daleko,“ nebojí se cesty Vacenovský. Na originál, který držel čtyřikrát nad hlavou, si rád sáhne.

Výlet do Bytomi má pro něj i jiné kouzlo. „Já jsem rád, že se navíc s někým z té éry setkám,“ prozrazuje. K Polsku má vřelé vztahy. Jediný reprezentační zápas si připsal v roce 1964 ve Varšavě, našel v zemi severního souseda kamarády. „Hráli jsme proti Górniku Zabrze, Zaglebie Sosnowiec,“ vzpomíná. „Potkal jsem tam jejich tam nejlepšího Wlodka Lubaňského a pak ho trénoval společně s Grzegorzem Latem v belgickém Lokerenu,“ připomíná. S nimi se ovšem není nepotká. „Je to škoda,“ povzdechne si.

Naopak velké potěšení mu přineslo, že si na ně polská strana vzpomenula. „Bude to pěkné,“ věří Vacenovský.

Dukla Praha – Polonia Bytom 0:2 (0:0), první finálové utkání Amerického poháru hrané 8. srpna 1965 v New Yorku na stadionu Randall Island 
Branky: 59. Banáš, 78. Grzegorcyk. Rozhodčí: Aldo Clemente (USA). Diváků: 15 000.
Sestava Dukly: Viktor – Čmarada, Čadek, Novák Lad. – Pluskal, Masopust – Brumovský, Vacenovský, Knebort, Rödr, Nedorost. Trenér: Jaroslav Vejvoda

Dukla Praha – Polonia Bytom, 1:1 (1:1), odvetné finálové utkání Amerického poháru hrané 11. srpna 1965 v New Yorku na stadionu Randall Island.
Branky: 6. Vacenovský – 30. Józwiak. Rozhodčí: John di Salvatore (USA). Diváků: 15 000
Sestava Dukly: Kouba - Čmarada, Čadek, Novák Lad. – Pluskal, Masopust – Brumovský, Vacenovský, Knebort, Rödr, Nedorost. Trenér: Jaroslav Vejvoda.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud